Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Rystad 310
Geografisk plats: Rystad socken, Östergötland
Grav- och boplatsområde, undersökt och borttaget, ca 80x70 m (N-S). Inom området påträffades 3 delområden med separata funktioner. I norra delen av området påträffades gravar. Gravgrupperna bands ihop av en flerskiktad stenpackning av skärvsten (område 2). På åsens östslänt avgränsades två till härdområden; ett i norra delen av sluttningen där också ytterliggare gravar påträffades (område 3), och ett i sluttningens fot i anslutning till ett vattenhålet (område 4). Lämningsområdena har brukats samtidigt och visade upp samma långa sammanhållande användningskontinuitet. Områden tolkades utgöra komponenter med separata funktioner i en rituell miljö som varit i kontinuerligt bruk från yngre bronsålder till slutet av äldre järnålder, 900 f Kr - 260 e Kr.
Område 2 Skärvstenspackning och gravar
På Stjärnebergs västra slänt avtäcktes sju gravanläggningar i två gravgrupper integrerade i en uppenbart anlagd 1000m2 skärvstenspackning. Skärvstenspackningen sammanband de olika gravgrupperna med varandra och tog samtidigt hänsyn till de enskilda gravformerna. Lämingarna daterades till perioden yngre bronsålder- romersk järnålder. I stenpackningen gjordes fynd som kunde sättas samband med möjlig offerverksamhet, t.ex. malstenslöpare, knackstenar, enstaka keramikfragment och flintföremål. Stenpackningen började sannolikt anläggas i samband med uppförandet av gravarna i västsluttningen, troligen under yngre bronsålder. Området antogs ha haft någon form av rituell funktion med koppling till övriga samtida lämningar i undersökningsområdet.
Område 3 Härdområde och gravar
På en ca 900 m2 stor avgränsad yta i nordöstra hörnet av undersökningsområdet undersöktes 51 anläggningar av vilka härdar och sotlager var dominerande. Utöver dessa anläggningar påträffades också fyra gravar. Härdarna daterades till spannet yngre bronsålder till romersk järnålder, och utgjorde inte reella boplatslämningar utan förknippades med någon typ av skärstensintensiv bålaktivitet som en del i den sammanhängande rituella miljön. Gravarna daterades till romersk järnålder, alltså i slutdelen av den aktuella aktiva tidsperioden, och tolkades markera en rituell återetablering på platsen.
Område 4 Härdområde
I södra delen av östlänten påträffades och undersöktes ett 30-tal anläggningar på en ca 1000 m2 stor yta. Materialet dominerades av härdar och kokgropar som anlagts i anslutning till ett vattenhål. Lämningarna spände dateringsmässigt från yngsta bronsålder till romersk järnålder. Härdtyperna, som förknippas med matlagning, är ofta förekommande i närheten av gravfält. Då boplatslämningar helt saknas i undersökningsområdet tolkades härdarna ha haft en rituell funktion, troligen knutna till offerriter med koppling vattenhålet, gravmiljön och skärvstenpackningen. (RAÄ dnr 321-2898-2008).
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.