Hytt- och hammarområde (L1983:3428)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Åker 298:1

Alternativnamn: Kalkbrohyttan

Geografisk plats: Åker socken, Södermanland

Hytt- och hammarområde, delundersökt, ca 55x35 m (Ö-V), bestående av 1 hyttruin, 1 slaggvarp, 1 rostgrop? och 1 färskningshärd?, 2 hyttbackar, 1 kolupplag, 2 husgrunder?, 1 hammarruin och 1 dammvallsrest. Lämningarna beskrivs separat enligt följande.
1) Hyttruin, 7,5x7 m (Ö-V) och 0,3-2,8 m h, högst i S där hyttruinen är ingrävd i sluttningen. Övermossad med i ytan enstaka stenar och ställsten, 0,1-0,2 m st. I mitten är ljus mo, hyttpipan är ej synlig. I N delen är hyttruinen kraftigt utrasad. I NV är rester av stenfot?, av ca 0,3 m st stenar. Omedelbart V om hyttruinen är en urgrävning, förmodligen plats för bälgarna intill formbröstet, 3,5x3 m (N-S) och 1-2 m dj, kraftigast i S, något utrasad. På båda sidor om (Ö och V) och i direkt anslutning till hyttruinen (samt Ö om urgrävningen V om hyttruinen) är skålade försänkningar, 3-4 m l, 1,5-2 m br och 0,2-0,3 m dj. Beväxt med 3 stora granar och ett antal hasselbuskar.
2) Slaggvarp, 12x7 m och intill 1 m h, något vallformat och direkt angränsande mot bäcken. Lätt övermossat. Ytan är gropig och förefaller något urschaktad. Slaggen utgörs av masugnsslagg med relativt inslag av yngre masugnsslagg, d.v.s. blå-grön-turkos tät slagg. I varpet är enstaka ställsten. Beväxt med 3 granar och hasselbuskar.
3) Rostgrop, 9,5x8 m (N-S), med i Ö-N-V vall, intill 0,5 m h. Gropens inre mått är 6x4 m (N-S) och 0,4-0,8 m dj, djupast i S. Gropen är delvis inrasad. Den plana botten har måtten 3,5x2 m (N-S). I S väggen, som är ingrävd i slänten, är ett antal stenar som utgör delar av de stenskodda väggarna. I rostgropens botten, under det 0,1 m tj humus- och brunjordsskiktet. är ett kraftigt kolblandat lager med rikligt med rostad malm av okänd tjocklek. I vallarna är rikligt med kol och sot. Beväxt med lövsly.
4) Hyttbacke, ca 20x6-9 m (NV-SÖ), bestående av ett område med lätt sot- och kolfärgad mylla, mer koncentrerad i anslutning till hyttruinen och rostgropen. I lagret är enstaka bitar masugnsslagg. Angränsar/övergår i Ö till den andra hyttbacken (5).
5) Hyttbacke, ca 37x3-15 m (Ö-V), bestående av ett område med sot- och kolfärgning i den centrala delen. I anslutning till och mellan hyttruinen, rostgropen och kolupplagslämningen är mycket rikligt med kolstybb. Inom hyttbacken är kolupplagslämning (6) och stenrad (7).
6) Kolupplagslämning, 6-7x3-4 m (VNV-ÖSÖ), bestående av ett plant område i S. I Ö och V avgränsat av diffusa hak. Avgränsningen i N oklar. Kol- och stybblagret är minst 0,35 m tj. Lämning efter kolupplag eller möjligen enklare kolhus.
7) Stenrad, 4 m l (N-S), bestående av 3 stenar, ca 0,5 m dian och 0,25 m h, med 3 mindre mellanliggande stenar. Möjligen utgör stenraden rest av syllstensrad till byggnad.
8) Färsknings- och eventuellt hammarområde, ca 23x9 m (Ö-V), bestående av en slaggförekomst/slaggvarp, hammarplats? och hjulgrav?. Enstaka slagg är i ytan, koncentrerat slagglager är från ca 0,1 m och djupare. Slaggen utgörs av färskningsslagg med inslag av större slagg, troligen hammarslagg. Jorden är mörkfärgad och innehåller tämligen rikligt med kol. Området är kraftigt sluttande mot S. Invid bäcken är en plan urgrävd yta, som förefaller vara plats för hammare. I bäckens kant invid hammarplatsen? är en stenskodd kant, som förefaller utgöra en del av en hjulgrav, ca 5 m l (Ö-V) och 0,6 m h, bestående av 0,2-0,8 m st något skarpkantiga stenar.
9) Husgrund?, bestående av en stenrad, 5 m l (VNV-ÖSÖ), av 0,1-0,3 m st stenar. I SV är en trolig hörnsten. Förefaller utgöra syllstensrad till byggnad, dock svårtolkad p.g.a. den intilliggande vägen.
10) Husgrund?, 4x3 m (VNV-ÖSÖ), avgränsad i S av stenskodd kant, med 0,3-0,5 m st stenar. Husgrunden? ligger mellan de båda färskningsområdena (8) och (11), dock innehåller grunden ingen slagg eller sot. Vid provstick framkommer endast ljus mylla. Avgränsningen mot N-Ö är oklar. Ytan är något sluttande mot SÖ.
11) Färskningsområde, ca 8x4 m (VNV-ÖSÖ), bestående av en slaggförekomst/slaggvarp. Enstaka slagg är i ytan, dock koncentrerat från ca 0,1 m och djupare. Slaggen utgörs av färskningsslagg, som förefaller mindre (eventuellt äldre) än i färskningsområde/hammarområde (8) och saknar typisk hammarkaraktär. Jorden är mörkfärgad och innehåller tämligen rikligt med kol.
12) Dammvall, bestående av 2 stenskoningar på vardera sida om bäckfåran. Har förmodligen utgjort hålldammvall med vattenrännor utgående till hyttans vattenhjul. V om den S stenskoningen är på S sidan bäcken ett urgrävt, torrlagt område, 7x1-2,5 m (Ö-V) och 1 m dj.
13) Stenskoning, rest av dammvall?, på N sidan av bäck, ca 3 m l och 0,7 m h, bestående av 0,3-0,6 m st stenar. Även på S sidan av bäcken är antydning till stenskodd kant.
14C-analyser av kol från schakt i SSÖ kanten av hyttruinen gav datering till medeltid.

Terräng: Bäckravin med liten bäck (Ö-V). Igenväxande hagmark och skogsmark.

Orientering: 1 m S om körväg, V änden är ca 20 m ÖNÖ om f.d. åkergip.

Antikvarisk kommentar: Är upptäckt av Tord Magnusson, Åker. Se skannat bokuppslag för en kartskiss över området. Redigerad i samband med genomgång av fellistor från LM. / 2011-05-12 JA

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS