Område med militära anläggningar (L2021:8959)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

Alternativnamn: Särna skans 211

Geografisk plats: Särna socken, Dalarna

Område med militära anläggningar efter försvarsverksamhet, ca 1160x980 m st (N-S), bestående av minst 4327 m löpgravar, 1657 m stridsvagnshinder, 135 skyddsrum, 55 öppna skyttevärn av olika typer, 2 pansarvärn, 7 kulsprutevärn, 4 kulsprutegevärsvärn, 2 brunnar, 2 ammunitionsförråd. 1 pansarvärnsgarage och 1 sambandscentral. Området genomskärs av riksväg 70.

Löpgravarna är vanligen ca 0,6–0,7 m dj, 0,2–0,3 m br i botten och 1–1,3 m br i dess övre del. En jordvall vetter mot fienden och kan sticka upp ca 0,3–0,5 m över omkringliggande mark.

Stridsvagnshindren består av 1650 stora bohuslänska granitblock ca 1 m höga och 1 m br i basen. Stenarna har vanligen inte en spetsig topp. Samtliga stenar har spår efter borrhål. Avståndet mellan stenarna är ca 2 m där avståndet är lite längre i längdled än i sidled. Stenarna står i 2 eller 3 rader. Det finns fem platser med rester av sten från stridsvagnshindertillverkningen.
Skyddsrummen är olikstora där den dominerande är ett mindre skyddsrum av betong, lätt välvd form, täckt av jord med rundad form, ca 3–4 m i diameter och 0,3 m h sett till omkringliggande mark. På krönet kan finnas ett ventilationsrör av betong där de flesta är avbrutna. Kvadratisk ingång som alltid ligger i anslutning till en löpgrav.

Det finns flera typer av öppna skyttevärn. Den vanligaste är ett friliggande grävt hål i marken 0,7–1 m djup och omgiven av en hästskoformad jord- eller stenvall ca 1–2 m bred och 0,2–0,4 m hög jämfört med omkringliggande mark. Det finns även öppna skyttevärn i anslutning till löpgravar, där gropen vanligen är ca. 1x2 m st och 1,2 m h till krönet av den omkringliggande jordvallen. Jordvallen är ca 1 m br och 0,4–0,6 m h jämfört med omkringliggande mark. En tredje typ utgörs av ett vertikalt nedgrävt betongrör vars överdel är i jämnhöjd med omkringliggande markplan. Betongrören är ca 0,5 m i diam och är idag fyllda med grus och jord.

Pansarvärn är en stor rund jordklädd välvd förhöjning i den omkringliggande marken, ca 18 m i diam och 3 m h. De är byggda av betong och har en karaktäristisk vinkel in i rundeln. I denna vinkel finns rektangulära öppningar för pansarbrytande vapen. Stora dubbeldörrar som vetter mot plan mark. Kan vara förbunden med löpgrav. I anslutning finns ammunitionsförråd i form av öppna betonglådor.
Kulsprutevärn är en ca 15–18 m i diam och 2,2–3 m h stor rund välvd jordklädd förhöjning. De är byggda av betong och har en karaktäristisk vinkel in i rundeln. I denna vinkel finns minst två rektangulära öppningar för vapen. De är förbundna med en löpgrav.
kulsprutegevärsvärnen är runda, ca 8 m i diam med en uppstickande ca 5 m i diam och 1,3 m hög åttkantig betongkonstruktion med 0,3 x 0,5 m stora rektangulära skottgluggar. Större delen av konstruktionen befinner sig dock under mark. Ligger alltid i anslutning till en löpgrav. Ingången har en ståldörr. Ovanpå finns en metallucka och två ventilationsrör.

Brunnarna utgörs av kvadratisk 3 x 6 m st betongkonstruktioner, 3,2 m h med två ingångar skyddade av trädörrar. Inne i anläggningen finns ytterligare en trädörr som leder till pumpen. Pumpen består av två hjul som vevas för hand. Respektive ingång är förbunden med en löpgrav.

Ammunitionsförråden är olika till form och utseende. Det största är byggd av betong överlagrad med sten och jord vilket ger den en lätt rundad välvd, ca 4 m i diam och 0,2–0,3 m h form. Ingången är kvadratisk, ca 0,8 m br och 1 m h, gjuten i betong och förbunden med en löpgrav. Andra ammunitionsförråd utgörs av rektangulära betongkonstruktioner som liknar liggande öppna lådor ca 0,7–1,1 m h, 1,8 m br och 0,5–0,7 m dj, och ligger runt en öppen plan ihop med ett pansarvärnsgarage.

Pansarvärnsgaraget är friliggande och utgörs av en kvadratisk betongkonstruktion ca 3 x 6 m st, 0,5 m h ovan markytan. Inuti ca 1,3 m h och 2,5 br. Den har dubbeldörrar av brädor.

Sambandscentralen är rund ca 15 m i diam, delvis byggd i en sluttning, och räknat från ingången ca 4,5–5 m h. Den är gjuten i betong med påmurade stora stenar och påförd morän och jord. Ingången har en ståldörr. På taket finns två betongfundament, ca 1x1 m st och 0,4 m h med bultar. Dessa kan vara fundament till radiomaster.

Terräng: Svagt kuperad sand- och grusmark. Några mindre mossmarker. I söder enstaka branter.

Orientering: N-S

Antikvarisk kommentar: Särna skans 211 byggdes i etapper från 14 maj 1940 till 2:a maj 1945. Militären lämnade området under sent 1960-tal eller tidigt 1970-tal.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS