Publicerad av: Stigfinnaren Arkeologi och kulturhistoria AB
Alternativnamn: Vij bruk, Wi bruk
Geografisk plats: Ockelbo socken, Gästrikland
Hammarområde, 150 x 60 m stort (NÖ–SV), bestående av 2 kanaler, 1 dammbyggnad, plats för kvarnar och hammare samt järnvägsbro.
Kanalen i N är ca 110 m lång (NÖ–SV) och 4 m bred. Den utgår från dammbyggnaden i V och löper längs tröskladans S långsida. Kanalen är 2,5 m bred och 1,5 m djup, kallmurad av natursten i intill 7 skift. I Ö går den ihop med den S kanalen.
Den S kanalen är ca 70 m lång, 4 m bred och 1,5 m djup och utgår från valsverkets Ö gavel. Kanalen är kallmurad av 7 skift huggen sten och verkar vara gjord i två olika skeden, med en nedre del i 2 skift huggna stenar intill 1,5 m stora, och i 4–5 övre skift med 0,5–1 m stora
kilstenar. Den går ihop med den andra kanalen nedströms gamla järnvägsbron. Nedströms järnvägsbron börjar kanalen att gradvis försvinna ut i naturliga moränkanter.
Dammbyggnaden är 35 m lång och ursprungligen byggd av oregelbundna stora kilstensblock i granit. Dammen har pågjutningar av betong från 1950-talet. Den har tre öppningar, varav det N leder till N kanalen, den mittre är igensatt och har oklar funktion, medan den S ledde med en tub in till turbiner i valsverket.
På samma plats som valsverket från slutet av 1800-talet fanns kvarn från 1700-talets mitt och den första hammaren från slutet av 1700-talet.
Järnvägsbron består av två brofästen och en mittpelare av kilstensblock i granit. Järnvägen tillkom på 1880-talet.
Terräng: Ådalgång med bebyggelse invid sidorna.
Antikvarisk kommentar: Troligen tillkommer båda kanalerna och dammen samtidigt med hammaren.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.