Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Västra Ryd 199
Geografisk plats: Västra Ryd socken, Östergötland
Lämningar efter tegeltillverkning(?), inom en ca 15 m l (NÖ-SV) och 4-5,5 m st yta, bredast i NÖ, med i mitten en 6-7 m l, ojämn och stenig svacka.
Den NÖ övre delen, i sluttning, är ca 7x5,5 m (NÖ-SV) och i SÖ kanten 0,7 m h, uppbyggd av sten, till stor del överjordad. Dess NV kant, intill en ojämn grop, 2-3 m diam, är från gropens insida och botten 0,5-1,2 m h, kallmurad. Gropen/svackan kantas i NV av sprängda(?) stora stenblock.
Den SV delen är ca 5,5x3-5 m (NV-SÖ) med i SV kanten, mot vattnet, en 1,4 m h och 1 m br slät kallmurad sida, i övrigt intill 0,4 m h. Stenkantad i NÖ och SV sidorna, 3-5 m l.
Enligt en karta från 1798 låg ett tegelbruk på platsen, och enligt litteraturuppgift har på trolig plats legat en vattendriven tegelkran, nära tegelbruket.
Terräng: SV-sluttande moränmark. Skogsmark (lövskog).
Antikvarisk kommentar: Trots svackan emellan verkar delarna höra samman, och ligger i linje med varandra. En tegelbruksruin ca 15 m NÖ om har bedömts som fast fornlämning, och dessa lämningar kan ha hört samman med ruinen, men de är så fragmentariska och oklara vilket motiverar eget RAÄ-nr och bedömningen.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.