Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Lidingö 78
Geografisk plats: Lidingö socken, Uppland
Historik: Krogen anses ha funnits redan på 1600-talet. Den finns utmärkt 1699 års kartor över Lidingö socken. Om FiederHolms krog finns antecknat att "der är hvarken skog til wedhbran elr annat, ej el. så mycke muhlbete En koo kan föda sig af".
I protokollet över Blix undersökning 1773 rörande Banérska fideikommisset upplyser att arrende erlades med 800 daler kopparmynt för Fjäderholms krog.
1790 antecknar kyrkohede Wallensten på Lidingö att ingen från Fjäderholmarna kom till husförhören, och tillage att vågar man där göra besök, så avvisas man med otidlighet.
I en sockenkarta från 1845 uppges 1 hushåll med 7 personer finnas på ön. I den statistiska tabell som hörde till kartan anges hushållets brännvinsbränningsavgifter, med tillägget att det är krogavgifter.
Innan ångbåtarna, då skärgårsborna själva forslade in strömming till Stockholm, var sjökrogen en vanlig rast- och mötesplats för bl.a. Möjaborna, där man stannade över natten innan man fortsatte till Fiskarhamnen i Slussen.
Krogen var inrymd på nedre botten i den s.k. Sjövillan, som står kvar i stranden nedanför mangårdsbyggnaden och har glasveranda ut över vattnet.
Övrigt: Fjäderholmarnas namn har förmodligen från början varit Fjärdholmarna. 1661 skrevs det Fierholmarne. 1800 döpte den dåvarande ägaren, som var sjökapten, om ögruppen till Lilla Brittannien. Under lång tider kallades sedan den största holmen, där krogen låg för England, de nordligaste - nuvarande Ängsholmen-Lillholmen -Skottland-Irland och den östligaste -nuvarande Libertas- Gröna Jägaren.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.