Hammarområde (L1950:1683)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Stigfinnaren Arkeologi och kulturhistoria AB

RAÄ nummer: Ockelbo 168:1

Alternativnamn: Brattfors bruk, Brattfors hammare

Geografisk plats: Ockelbo socken, Gästrikland

Hammarområde, 170 x 130 m (N–S) bestående av 1 damm, 1 hammarruin, 1 kanal, husgrunder, slaggvarp, brofästen och färdväg.
Dammbyggnaden är ca 30 m lång (NÖ–SV) och har 2 öppningar. Dammen är byggd i kallmur av stora kilstensblock i granit med pågjutningar i betong. Kilstenen är förstärkt med dragjärn med ankarslut. Över dammen är en platt betongbro med en körväg. Det SV utskovet har slussgolv i betong i 3 etager och ett skibord i rundvirke. På åns V kant övergår ån i en 28 m lång stensatt kant av intill 1 m långa spräckta stenar och slaggtegel i 3–4 skift. Det NÖ utskovet har slussgolv i betong i 2 etager och ett trasigt skibord i rundvirke. Utskovet övergår i en 2 m bred kanal med stensatta kanter. Intill denna är intagskanalen och hjulgraven för ett tidigare underfallshjul.
Under ett skärmtak på slaggstenpelare finns den gamla restaurerade och renoverade mumblingshammaren. Denna ligger på platsen för smideshammaren.
I områdets SV del finns en verkstadsbyggnad av slaggtegel och intill denna finns en stensatt kanal med raka sidor av kilsten och slaggtegel. I hammardammens strandkant nära byggnaden finns en 40 m lång kallmurad stenkant av 3–4 skift spräckt intill 1 m långa stenar.
Ca 30 m N om hammargrunden är brofundament på vardera sidan ån, 2,4 m breda, kallmurade av kilsten och slaggtegel och som når 2 m ovan vattenytan. Även en bropelare mitt i ån ca 2 x 2 m stor. En stödmur av natursten och spräckt sten finns i strandkanten vid brofundamenten. Även ytterligare ett äldre brofäste finns intill, 20 m långt och 2 m brett av 2 synliga skift spräck sten.
Ca 30 m NV om fundamenten är en 22 m lång och 2,5–3 m hög kallmurad stengrund av 7 skift 0,7–1,2 m långa naturstenar med skolsten emellan. Intill denna är en yta med slagg och ett 0,2 m tjockt lager med sot, minst 15 m stor, kraftigt överväxt och svåravgränsad.
I områdets NV ände är en minst 75 m lång, 3,5 m bred och 0,8–1,6 m djup grävd ränna med tegelskräp i botten, och nedgrävd i moränen. I rännan gick tidigare ett smalspår till kolhuset.
På hammardammens S strand fanns tidigare flera grunder av slaggtegel och sten från smedjor och kolhus m m, men nu mestadels borta.

Terräng: Ådalgång och svagt SÖ-sluttande moränmark samt plan sandmark.

Antikvarisk kommentar: Vid inventeringen 2020 var det svårt att identifiera någon av alla husgrunder eftersom ytan blivit omkringstökad och utplanad. Dessutom är den kraftigt överväxt av ungskog och lövsly. Stångjärnshammaren beskrivs tidigare: 3 m lång, 0,5 m bred och 0,2 m tjock. Denna har lyfts av ett järnhjul med 4 nabbar. Järnhjulet är 1,5 m diameter och 0,7 m tjock. Järnhjulet har drivits av ett 3,5 m stort vattenhjul av trä, som står vertikalt i bäckfåran. Förbindelse mellan vattenhjulet och järnhjulet utgöres av en 5 m lång och 1 x 1 m tjock axel av trä med järnbeslag. N–NÖ om stånghammren finns resterna efter de gamla smedjorna – grunder och slaggsten – som varit 7 till antalet samt efter ett kolhus.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS