Hällristning (L1962:4037)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Hornborga 34:2

Geografisk plats: Hornborga socken, Västergötland

1) Gånggrift i omgivande stensättning. Stensättningen är närmastrund 17-18 m och intill 0,7 m h. Helt övertorvad. Kant- och ytskadad på ett flertal ställen av äldre bebyggelse och odling. Gånggriften kammare är uppskattningsvis ca 8x2 m (190-390cg) igenfylldoch i nivå med den omgivande stensättningen. I Ö långsidan är 2hällar (en på var sida om gången), 0,2-0,6 m h, 2-2,1 m br och 0,2-0,3 m tj. Inga gavelhällar och inga hällar på V långsidan är iläge. I "kammaren" är 5 st "lösa hällar" 1,2-2 m l, 0,7-1 m br och 0,3-0,4 m tj, åtminstone två sönderkilade. Gången åt Ö är uppskattningsvis ca 5x1 m (90-290cg). Vid S sidan 2 hällar, 0,3-0,5 mh. 1,6-2 m br och 0,2-0,4 m tj. Vid N sidan är 2 hällar, 0,1-0,7m h, 1-1,5 m br och 0,2-0,4 m tj. Samtliga stenar är av sandsten.I kammarens SV del är på en "löst" liggande, 2,2 m l, 0,9 m br och 0,3 m tj häll. 2) Älvkvarnsförekomst, 2,2x0,9 m st (N-S) bestående av ett ca 90 älvkvarnar, 3-14 cm i diam och 0,5-5 cm (vanligen 4-8 cn diam och 0,5-2 cm dj. Ett par är ovala till formen. Påhällen är dessutom ett flertal naturliga vittringsgropar och formationer, troligen också ett par slipade rännor. Omedelbart Ö om nr 2 är på en i gravkammaren löst liggande häll, 2,5x1,5 m (N-S) och 0,5 m tj. 3) Älvkvarnsförekomst, 2x0,5 m (N-S), bestående av ca 10 älvkvarnar, 6-8 cm i diam och 1-2 cm dj. De är otydliga p ga hällens naturligt starkt gropiga och vittrade yta. Troligen ärflera naturliga gropar slipade i ytan. 2 m N om nr 3 är: 4) Älvkvarnsförekomst i övre delen av den häll som ligger lutad mot sidohällen i kammarens Ö sida, bestående av 1 älvkvarn, 6 cm diam och1 cm dj. Möjligen finns flera slipningar i hällens gropiga vittringsyta.

Terräng: Avsats i Ö-sluttande grusmark. Beteesmark, f d tomtmark.

Orientering: 3 m 10cg om väg.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS