Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Stora Kopparberg 114:1
Alternativnamn: Damhyttan, Dammhyttan
Geografisk plats: Stora Kopparberg socken, Dalarna
Hyttområde, ca 170x110 m (NV-SÖ), bestående av 1 slaggvarpområde med 1 igenlagd bäckfåra, 1 sankmarksområde och stockrester, samt 1 rost, rest av.
Slaggvarpsområde, 155x95 m (VNV-ÖSÖ) st och intill 2,5 m h. Av 0,05-0,15 m st slaggklumpar, mörkbruna och delvis flutna. Stora partier av slaggvarpområdet är sannolikt borttagna.
I NÖ delen är en möjlig kanalränna till hytta, bestående av en igenlagd bäckfåra, ca 80 m l (NV-SÖ), 2 m br och ca 0,5 m dj.
I NNV kanten av området är en möjligen rest av gammal damm, bestående av ett sankmarksområde, 30x20 m (NV-SÖ) st. I dess SÖ kant finns en körväg. Ca 10 m N om mitten av slaggvarpsomådet, inom dammområdet, är stockrester.
16 m N om väg (Ö-V) och synlig i schaktkant av dike är en sannolik rost, rest av. Bestående av en ca 12x2-4 m st yta som uppvisar rikligt med röd- och gulfärgad sand, eldpåverkad sten, intill 0,4 m st, samt slagg. Någon tydlig rostbåskonstruktion är inte iakttagbar i skärningskanten. Slaggen är äldre kopparslagg, med litet inslag av släta, skiviga stycken.
Enligt 1654 års karta benämnes hyttområdet Damhyttan (Dammhytta).
Terräng: Flack bäckravin (VNV-ÖSÖ), moränmark. Skogsmark, (blandskog) i anslutning till ängsmark och tomtmark.
Antikvarisk kommentar: Det dike som grävdes i modern tid, ca 16 m N om vägen och genom fornlämningsområdet, avslöjade den ev. rostugnen. Inga uppgifter finns om hyttverksamhet på platsen från 1700-talet och framåt. Troligvis har vattenflödet omdirigerats vid vattenreglering mot Falu gruva någon gång under slutet av 1600-talet eller början av 1700-talet och verksamheten på platsen upphört. (RAÄ dnr. 3.4.2-19-2016)
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.