Kvarn (L2008:7194)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Åsbo 448

Alternativnamn: Huru kvarn

Geografisk plats: Åsbo socken, Östergötland

Kvarnlämning, ca 60x35 m (NNV-SSÖ), bestående av 1 dammvall, 1 kvarngrund, 1 husgrund och 2 stenfundament.

Dammvallen är ca 30 m l (huvudriktning ÖNÖ-VSV), 3,5-8 m br och 4 m h, av kvaderhuggna, kallmurade 0,4-1,5 m st stenar, vissa med borrhål. Uppbyggd i skalmursteknik. Övergår i naturlig mark i Ö, ansluter till berg i VSV. I dammvallen är 3 öppningar, 2-6 m br. Den SV och mellersta öppningen är vattenförande. NÖ öppningen, som ej är vattenförande, har en förstärkning av betong på ovansidan, 0,2 m tj. På samtliga 3 öppningar är dammvallens stenar förstärkta med järnbalkar. Över dammvallen löper en sentida gångbro i trä. Nedströms är utrasat stenmaterial, järnskrot och brädor. Uppströms är en bevarad dammspegel.

Kvarngrunden, ca 8 m NNV om dammvallen, är 25x10 m (NV-SÖ) och intill 4,5 m h, av delvis tuktad, kallmurad sten, ca 0,2-1,5 m st. I mitten av grunden är en skiljevägg (NÖ-SV), i vars SV botten är en öppning, 1,5 m br. Kvarngrundens SÖ del är öppen mot åfåra och NÖ delen är delvis ingrävd i sluttning. Kvarngrundens NV del är stensatt mot ån. Den stensatta åkanten fortsätter åt NV och utgör därefter grund till husgrund.

Husgrunden, ca 2 m VNV om kvarngrunden, är 9x6 m (NV-SÖ) och 0,1-0,2 m h av betong, gjuten på äldre stensockel, 0,1-2 m h av 0,2-1 m st tuktade, kallmurade stenar. I SV delen är rest av ett spismursröse, 4 m diam och 0,5 m h. Intill NÖ kanten är en gjuten trappsten. I och intill grunden är rikligt med rasmassor av tegelsten, tegelkross och skrot. Enligt ekonomiska kartan från år 1948 är en byggnad på platsen.

Stenfundamenten, ca 3 m N om dammvallen respektive V om kvarngrunden, är 3x3 m (ÖNÖ-VSV) respektive 5x2 m (NNV-SSÖ) och 2,5 m h, av delvis tuktade kallmurade stenar, 0,4-1,5 m st, varav enstaka med borrhål. Fundamentet V om kvarngrunden utgör möjligen en del av en hjulgrav.

I områdets Ö del är rester efter en äldre väg (NNV-SSÖ). I området är rasmassor av tegel och tuktad sten.

På en geometrisk avmätning från år 1638 är en mjölkvarn samt en sågkvarn markerad på åns V sida. Läget för en kvarn enligt den häradsekonomiska kartan.

Påträffad i samband med inventering av vattenanknutna lämningar inom projektet "Kulturmiljö och vattenförvaltning - planeringsunderlag för Södra Östersjöns vattendistrikt".

Terräng: Blockrik åravin med ställvis berg i dagen (NNV-SSÖ). Skogsmark (lövträd och lövsly).

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS