Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Tyresö 125:1
Geografisk plats: Tyresö socken, Södermanland
Småindustiområde, oregelbundet, ca 145x110 m (NV-SÖ), bestående av lämningar efter Uddby kvarn och därtill relaterade byggnader från flera generationer av verksamhet. Här har framförallt funnits mjölkvarnar, men även en sågverksamhet. Under 1400-talet låg Uddby kvarn under Tyresögodset tillsammans med Follbrink och Wättinge (nuvarande Nyfors) och utgjorde tidigt en del av en de viktgaste krafresurserna i länet. Andra hälften av 1600-talet samt 1800-talet var intensiva och expansiva perioder i kvarnens historia.
Åren 2014-2015 genomgick området en kartering och flera arkeologiska förundersökningar varvid följande konstaterades:
I området finns husgrunder synliga ovan mark i den NV, N och S delarna, samtliga med belägg i historiska kartor från åren 1796, 1805 och 1855. I NV består bebyggelselämningarna av 5 synliga kallmurade grundmurar lagda i 3-4 skift. Tillsammans har de utgjort en byggnad med tre öppningar och i yttermurarna sitter kryssformade ankarslut. En av murarna går samman med S väggen i den förbipassarende stensatta vattensännan som går genom området och mynnar ut i Uddbyviken. I N konstaterades fyra kallmurade murar i 2-5 skift som sannolikt ingått i två byggnader. Här finns också ev. rester efter en skorsten, samt en 1-1,5 m br och mot Ö stenklädd vägbank (nu borttagen). En av murarna ansluter i S till elverkets grundmur från 1897. Både murar och väg finns belagda i de historiska kartorna. I S består bebyggelseresterna av en större husgrund, kallmurad med större naturstenar i 3 skift och med en murad överdel med mindre stenar. Det är resterna efter ett boningshus som uppfördes 1897 i samband med att elverket byggdes. Mot N hörnet ansluter en mur i 8 skift som sträcker sig i N-V riktning parallellt med tidigare nämnda vattenränna. Strax S om Brakmarsvägen var en terrassering som tolkades utgöra ev. rester efter en i kartorna känd kägelbana.
I områdets Ö del, strax Ö, ÖSÖ och S om elverket, framkom flertalet husgrunder, byggnationsrester och kulturlager först vid schaktning. Flera av dessa uppvisade tydlig eldpåverkan som sannolikt kan härledas till den brand som förstörde stora delar av verksamheten i området år 1895. En av husgrunderna bestod av en kraftig grundmur och ett förbränt trägolv, där flera koncentrationer av brända sädeskorn påträffades över hela golvet. I dess centrala del fanns en del av en kvarnsten, ca 0,5 m diam. Lämningen tolkas som resterna efter den senaste kvarnbyggnaden, troligen uppförd under 1800-talets slut. Rivningsmassor i området innehöll mycket murbruk, tegelkross, sand och sot. S om elverket framkom rester efter totalt fem byggnader från olika tidsperioder, kulturlager och en stenläggning som troligen är resterna av en väg. Tre av byggnaderna har ev. belägg i kartan från år 1796. I fyndväg påträffades bl.a. två mynt daterade till 1666-1686 resp. 1588, samt keramik i området. Längre söderut framkom vid schaktning en stengrund och en grundmur samt fynd i form av rikligt med djurben, keramik från 1600-1800-tal, porslin från 1800-1900-tal och glas. Under stengrunden påträffades en långsmal stenpir (NV-SÖ) bestående av huggna naturstenar, 0,3-1 m st, lagda i 1 skift i en yttre ram, med mindre stenar, 0,2-0,3 m st, lagda i 3 skift där innanför. Piren vilade på en träläggning med stockar lagda i 2 skift i N-S resp. Ö-V riktning. En av stockarna kunde dateras dendrokronologiskt till åren 1646-1647 och fynden i området pekar på 1600-1700-tal. Lämningen finns inte utsatt på någon karta. På platsen fanns också fyllnadsmassor. Platsen genomgick arkeologisk undersökning efter förundersökningen. (RAÄ dnr. 3.4.2-2835-2014)
Tidigare beskrivning: Område med grunder. Inom ett område, 100x50-80 m (NV-SÖ), är ett flertal grundlämningar. Dessa grupperar sig i anslutning till en fördämd bäck, vilken kan ha utgjort kraftkälla till äldre industrier. Grunderna är kraftigt raserade och funktionen kan nu ej härledas. Några grunder i SÖ delen är närmast i terrassform,15-20x5-10 m med diken runt om. Andra grunder består nu av murfragment. Genom ravinen leder en järntrumma med vatten till ett nu nedlagt mindre kraftverk.
Terräng: Bäckravin (NV-SÖ). Skogsmark (lövskog)
Antikvarisk kommentar: Bevakningsobjekt då området idag är delvis exploaterat och bebyggt. Arkeologisk undersökning påföljde arkeologisk förundersökning vad gäller piren belägen inom lämningsytan. Något separat beslut/lst dnr. finns dock ej på denna. (RAÄ dnr. 3.4.2-2835-2017)
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.