Hammarområde (L2004:8393)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Hed 9:1

Alternativnamn: Jönsarbo bruk

Geografisk plats: Hed socken, Västmanland

Hammarområde, 120x90 m (NÖ-SV), bestående av hammarsmedjegrund,kvarngrund, vattenränna, rest av fördämningsvall ochbrukningsväg. Lämningarna är:Hammarsmedjegrund, ingrävd i sluttningen, ca 30x15 m (NÖ-SV) ochi SÖ delen intill 3 m h, bestående av intill 0.7 m st tuktadegråstensblock lagda i kallmur. I husgrundens ÖNÖ del är en 6x3 m(NÖ-SV) och intill 2m h ramp, sluttande mot SV. VNV om SV delenav husgrunden är i åfåran en lagersten.I NV delen av hammarsmedjegrunden löper en vattenränna, ca25x1.5-2.5 m (NÖ-SV) och intill 2 m dj, av kallmurdegråstensblock.Omedelbart NÖ om hammarsmedjegrunden är:Fundament för fördämning, 8x4 m (NV-SÖ) och 0.5-3 m h, beståendeav på SV långsidan och NV kortsidan synlig kallmurning av intill1.5 m st stenar. Rampen i ÖNÖ delen av hammarsmedjegrunden lederupp på SÖ delen av fundamentet. I åfåran SV om fundamentet synsrester av den stockfot på vilken den nu raserade delen avfördämningen vilat.10 m Ö om fundamentet är:Husgrund, delvis ingrävd i sluttning, 34x10 m (NÖ-SV) och intill2 m h, bestående av intill 1m st tuktade gråstensblock lagda ikallmur. I SV delen är en grund efter sentida tvättstuga, 8x6 m(NÖ-SV) och 0.2 m h, med i mitten beläget spisröse av tegel ochi SV delen beläget gjutet tvättkar av betong. Kvarn ? (på 1789års karta kolhus).Omedelbart SÖ om husgrunden löper en:Terrassering, 34 m l (NÖ-SV) och intill 1 m h, stensatt i kallmurmed i allmänhet 0.15-0.4 m st stenar.Spridd inom hela området är ställvis riklig förekomst av gråbrunhammarslagg.Löpande från SÖ delen av fundamentet är:Brukningsväg, ca 70x2-3 m (huvudriktning SSÖ-NNV). Harursprungligen fortsatt över fördämningsvallen. V ombrukningsvägen är plats för kolhus (?), synligt på 1751 årskarta. Kryssmarkerad. På 1789 års karta är en smedstuga belägenungefär här.

Terräng: Ö delen av åravin tätt bevuxen med lövträd och lövbuskar.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS