Hamnanläggning (L1961:2204)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

RAÄ nummer: Otterstad 228:1

Geografisk plats: Otterstad socken, Västergötland

Hamnanläggning, ca 125x100 m (NNÖ-SSV). (Utgör den södra, delen av hamnanläggning, ca 250x100 m (NNÖ-SSV), där den norra delen utgörs av Otterstad 228:2.) Begränsningen utgörs av klippor i V och Ö, återskapad gräsmark i SSÖ och SSV. Längst i SSV har tidigare funnits en hamnbassäng, idag återskapad ca 60x20 m st (NV-SÖ.) Hamnen är avbildad med två planscher i Svecia Antiqua 1693 och upptagen som hamn till Läckö slott på karta från 1729. På Sveciaplanscherna syns en kantskoning i hamnens inre del, av vilken det idag ej finns synliga spår. Hamnläget har sannolikt nyttjats från 1298, då Läckö slott påbörjades, eller tidigare.
År 2003 utfördes en arkeologisk förundersökning längst in i Kungsviken, sydväst om slottet inför återskapandet av den hamnbassäng som legat här. Området hade tidigare använts som parkering.
Vid undersökningen framträdde en bassängformad fördjupning. I schakten iakttogs även trä som antogs utgöra resterna efter en äldre båt och en rad med pålar i bassängens botten. Av tolkningen av lagerföljden i schakten framgick att bassängen har en grävd botten där det bildats ett avsatt lager. Därefter har bassängen snörts av och under en längre tid stått öppen och växt igen. Därefter har dammen fyllts ut med muddringsmassor och senare har fiberduk och bärlager för parkeringen påförts. Förundersökningen resulterade i att resterna efter en hamnbassäng/ dammanläggning framträdde både i form av nedgrävningskanter samt lagerbildning. I övrigt iakttogs inga rester efter träskoning, konstruktioner eller annat av antikvariskt intresse. Efter förundersökningen återskapades hamnbassängen som den framträder idag.
Vid arkeologisk schaktningsövervakning 2021, ca 55 meter sydväst om, framkom inga lämningar eller fynd som kan härledas till hamnanläggningen eller andra kulturhistoriskt intressanta fynd. Schaktning berörde endast påförda sand- och bärlager eller orörda naturligt avsatta sandlager.

Terräng: Vik som bildar en naturlig hamn mellan bergryggar i VNV och ÖSÖ, flack lermark i SSV.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS