Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Jukkasjärvi 22:6
Geografisk plats: Jukkasjärvi socken, Lappland
1) Härd, rektangulär, 1.4x0.7 m (NV-SÖ) och intill 0.1 m h.Synlig som en förhöjning i terrängen. Helt övermossad.35 m SSV om nr 1 är2) Kokgrop, rund, 1.1 m diam och 0.3 m dj. Omgiven av en vall, 1-2m br och 0.1 m h. Skärvstenspackning i bottenBeväxt med mossa, bärris och några björkplantor.41 m SV om nr 2 är3) Skärvstensförekomst. Inom angivet område, 5x5 m, påträffadesframnötta i stig ett 10-tal skärvstenar, 0.05-0.15 m st.41 m VSV om nr 3 är4) Boplatsområde med fångstgropssystem. Inom angivet område,100x 100 m, påträffades 8 fångstgropar, 8 härdar, 6 kokgroparsamt 3 skärvstensförekomster.Fångstgroparna är ovala, 2.0x1.5-3x2 m st och 0.3-0.6 m dj.De fyra rektangulära härdarna är 1.4x1.0-1.6x1 m st.Två av härdarna markeras enbart som en förhöjning i terrängen.De tre ovala härdarna är 1.5x0.9-1.6x1.1 m. En härd är obestämbar.De tre rektangulära kokgroparna är 2.0x0.8-4.0x0.8 m och 0.2-0.3m dj. De två ovala kokgroparna är 2x0.9-2x1.2 m och 0.2-0.3 m dj.Den runda kokgropen är 0.9 m diam och 0.2 m dj.Fångstgropssystemet1. Oval, 3x2 m (Ö-V), 0.5 m dj. Vall, 2-3 m br, 0.1-0.25 m h.2. Oval, 2x1.5 m (VNV-ÖSÖ), 0.6 m dj. Vall, 1.5-2.5 m br,0.1-0.2 m h.3. Oval, 2.5x1.5 m (VNV-ÖSÖ), 0.5 m dj. Vall otydlig, 2.5-3 m br,0.05 m h.4. Oval, 2.0x1.5 m (Ö-V), 0.3 m dj. Vall otydlig, 1.5-2.0 m br,0.05 m h.5. Oval, 2.5x1.5 m (NÖ-SV), 0.3 m dj. Vall otydlig, 2.5x3 m br,0.05 m h.6. Oval, 2.0x1.5 m (ÖNÖ-VSV), 0.4 m dj. Vall, 2.5-3 m br, 0.1 m h.7. Oval, 3.0x1.5 m (NÖ-SV), 0.6 m dj. Vall, 2-3 m br, 0.1 m h.8. Oval, 2.0x1.5 m (NNÖ-SSV), 0.5 m dj. Vall, otydlig, 2-3 m br,0.1 m h.62 m VNV om nr 3 är5) Härd. rektangulär, 1.5x1.1 m st (NNV-SSÖ) och 0.05 m h.Enbart synlig som en förhöjning i terrängen. Helt övermossad.62 m NV om nr 5 är6) Boplatsgrop, oval, 2.5x1.5 m (Ö-V) och 0.2-0.3 m dj. Omgivenav en vall, 2-2.5 m br och 0.1 m h.Beväxt med mossa och bärris.
Terräng: Plana sandavsättningar och flacka terrasser. Tallskog.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.