Hägnad (L2012:996)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Askeby 21:7

Geografisk plats: Askeby socken, Östergötland

1) Stensättning, rund, ca 11 m i diam, fylld, ca 1,0-1,4 m h. Fyllningen vars yta är starkt gropig och ojämn, består av påfallande mycket stora stenar, ca 0,6-1,0 m stora, av vilka de största ärbelägna i stensättningens mittparti invid och omkring ett ca 3x3m stort och ca 1,5 m h stenblock. Invid detta stenblock finns även några ca 1-1,5 m stora stenar. Delvis tydlig kantkedja av ca 1-1,25 m stora och 0,4-0,7 m h stenblock. Kantkedjan framträder tydligast i NÖ-Ö-S. På och invid kanten växer en rönn, en björk ochenbuskar. Ca 19 m Ö 30cg N om nr 1 är nr 2) Stensättning, rund,röseliknande ca 11 m i diam, fylld, ca 1,0 m h. Fylln vars yta ärstarkt gropig och ojämn, består av påfallande stora stenar, ca 0,6-1,0 m st. I fyllningen förekommer även ca 1-2 m stora stenblock. Tydlig kantkedja av ca 0,75-1,25 m långa och 0,3-0,5 m h stenar. Beväxt med en tvåstammig björk. På kanten växa några enbuskar.Nr 2 har antydan till mittstensättning 6-7 m i diam och 1 m h. Ca 30 m NV nr 1 i V sluttningen är 3) Stensättning, kvadratisk 7x7m (NNV-SSÖ) och 0,3 m h. Fyllning av 0,2-0,6 m st stenar. Ställvis kantkedja 0,3-0,5 m h av 0,6-1,0 m l stenar. Hörnstenar i NÖ och SÖ ca 0,7 m h och ca 1 m st. Kantskadad i N. Beväxt med någralövbuskar. 2 m NNÖ nr 2 är 4) Stensättning, kvadratisk 5x5 m (VSV-ÖNÖ), 0,2-0,3 m h. Delvis övertorvad fyllning av 0,1-1,0 m st stenar. Gropig samt otydliga kantpartier. I anslutning till nr 2 iÖ del är 5) Stensträng, ca 25 m l (VNV-ÖSÖ) 2-3 m br, 0,2-0,3 m hav 0,3-1,0 m st stenar. Mellan nr 2 och nr 1 är 6) Stensträng, ca 20 m l (VSV-ÖNÖ), 2-3 m br, 0,2-0,3 m h av 0,3-1,0 m st stenar.Ca 35 m N om nr 3 är 7) Stensträng, ca 60 m l (Ö-V), 2-3 m br, 0,2-0,3 m h av 0,1-1,0 m st stenar.

Terräng: Krön och sluttningar av moränhöjd. Hagmark, barrskogsbevuxen.

Orientering: Nr 3 är 25 m Ö åkerkant. Nr 2 är 25 m NNV åkerkant.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS