Fartygs-/båtlämning (L1934:462)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Sundsvall 88

Alternativnamn: ÅKROKSVRAKET

Geografisk plats: Sundsvall socken, Medelpad

Datering: C-14 analys på drev och på ett bord resulterade i en datering till 1280 - 1420 respektive 1400 - 1530 e Kr. Den troligaste dateringen ligger inom överlappningen av de bägge proven, d.v.s 1400 - 1420 e. Kr. Vraket kan således dateras till tiden före Sundsvalls grundande, vilket skedde 1621.

Landhöjningskurvan visar att vrakplatsen under 1400-talet var en tämligen väl skyddad havsvik.
Bärgning: Vraket påträffades 1994 vid nedläggning av rör i ån, då vrakdelar kom upp i schaktskopan. Vrakdelarna utgjordes av bordläggningsbitar från ett stävparti, upplängor och mastspår i form av ett kilat och bilat rundtimmer. Dessa vrakdelar omhändertogs av Länsmuseet i västernorrlands län, men blev aldrig konserverade och kastades efter ett par år.

Med anledning av fyndet utförde länsmuseet en besiktning av vraket 1994. Rördragningen ändrades så att vraket inte kom till vidare skada.
Vraket konstaterades ligga i skyddat läge, varför inga vidare åtgärder företogs. Vid ett besök på fyndplatsen 1999 kunde man dock konstatera att vraket spolats fram i högre grad än förut, och att det nu var utsatt för risk för erosion, bortspolning och infrysning. Vraket dokumenterades därför år 2000 och skyddsövertäcktes 2001.

Vid dokumentationen år 2000 skyddsbärgades en del av ett block, då man bedömde att det fanns risk att det skulle spolas bort. Blocket uppvisar spår av eldpåverkan, och det är troligt att det härrör från vraket.
Status: Vraket, som delvis är skadat av muddringsarbete, har genom sondering uppskattatts vara ca 17 m långt och nästan 4 m brett. Borden är 30 - 40 cm breda och intill 3 cm tjocka. De är huggna och kilade och saknar spår av sågning. Tvärskeppsbalkarna sticker med sina ändar ut genom bordssidorna i speciella hak. Spantfacksbredden är 45 - 50 cm. I vraket finns klumpar av obränd kalk, som eventuellt skulle användas till kalkning av kyrkan i Selånger (status 1994).

En hel del av vraket sticker numera upp genom bottenslammet. Troligen har redan en del av vrakets lösa delar blivit nedförda av strömmen. I vraket finns minst två lösa spant, en krummad balkvägare med urtag för två spant, tvärskeppsbalk, hängande knä och pumprör. På borden kan snedlaskar iakttagas. Dessutom finns vad som förmodligen är förstävens nedre del. Denna uppvisar ursparningar för bordshalsarna (status 1999).

Vraket är ca 14,4 m långt över stäv och ca 5 m brett. Virket är delvis svårt angripet av skeppsmask eller andra träätare. Ca 28 st upplängor, många med anslutna bord, flera bottenstockar, spantdelar och stävarna är synliga. Av lösa vrakdelar finns flera bord och balkvägare, spant, en hå m.m. För- och akterstävarna är avtrappade. Aktern är försedd med ett stävroder. Förstäven är svagt böjd. I akterdelen finns en pumpstock. Spantfacksbredden är mellan 0,25 - 0,7 m. Nåten mellan borden är tätad med drev av tjärat nöthår. Spår av tvärskeppsförstärkningar i form av balkar med genomstickande balkändar finns i form av hak i en bordläggningsplanka. På borden finns även spår av klinknaglar som bockats och slagits tillbaka, samt dymlingshål. På en bottenstock syns spår av huggmärken efter en bila med skadad egg. Sammanfattningsvis kan konstateras att vraket uppvisar stora lekheter med fyndet Kalmar I (status 2000).

Förstäven är mer frilagd än föregående år. Ca 30 cm av sandbotten har spolats bort. Även vid babords akter har friläggningen ökat och spant, balkvägare och bordläggning är mer synligt. I övrigt är platsen sig lik.
Senare samma år kunde konstateras att all lös sediment var borta och att det var betydligt mindre sediment kvar i skrovet. Styrbords sidas spant, som tidigare varit synliga på insidan till en längd av ca 30 - 40 cm, är nu synliga till ca 1 meters längd. Många av de lösa konstruktionsdelarna verkar saknas, medan nya har blivit synliga. Åtminstone en spanttopp har knäckts av en stock. Dock finns både för- och akterstäv kvar. Vraket har, till följd av högt vattenflöde, belamrats med allsköns bråte. Bråte av recent karaktär röjdes bort och vraket övertäcktes med containernät (status 2001).

Information överförd från Sundsvall 78:1 som därefter utgått. Dock finns ett scannat dokument som inte gick att överföra. För att ta del av detta dokument besök Sundsvall 78:1.

Terräng: Dy, lera, sand

Orientering: Selångersån, NV sidan av Selångersån, Åkroken

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS