Fartygslämning utspridd över cirka 150 x 50 meter, med ett centralt vrakområde på cirka 30 x 15 meter.
ROV-dokumentationen kunde fastställa att det är en mycket nedbruten fartygslämning, som troligen är söndertrålad och ligger utspridd över ett cirka 150 × 50 meter stort område. Det centrala vrakområdet mäter cirka 30 meter × 15 meter. Fartygslämningen är kravellbyggd i trä med innergarnering. Det är kopparbult synliga på en del ställen. Den västra delen av det centrala vrakområdet har 24 stående spant, medan den östra sidan endast har ett fåtal spant stående, med ett spantavstånd av cirka 0,4 meter. I centrala områdets NÖ del ligger en skeppsklocka, kätting och ett krus. Utanför det centrala området cirka 15 meter väster om de 24 spanten ligger en gaffel (5,8 × 0,4
meter) till riggen. Bilder av gaffelsegel uppträder från mitten av 1600-talet. Vid gaffeln ligger också ett timmer med en förmodad koppar/mässingsbult. 50 meter NV om vrakområdets norra del ligger en T-formad kölstock (6 × 0,25 × 0,3 meter) som ser avbruten ut i ena änden. Kölstocken har en trolig järnkrusta på mitten, kanske en järnbult.
Dateringen är svår, koppar eller mässningsbultar började användas på slutet av 1700-talet. Kruset är inte exakt daterat men har vissa likheter med ett Bartmannkrus som hittades på vraket Älvsnabben som är daterat till mitten av 1700-talet. Formen på kruset kan indikera att kruset är från 1600-talet. Sammanfattningsvis indikerar det att lämningen kan dateras till slutet av 1700-talet eller första hälften av 1800-talet. Fartygslämningen bedöms därför motsvara fast fornlämning.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.