Hytt- och hammarområde (L1982:9696)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Hammar 62:1

Geografisk plats: Hammar socken, Närke

Hytt och hammarområde, 350x60-70 m (NNÖ-SSV) bestående av 1 hammarlämning, 6 slaggvarp, minst 2 dammvallar, 1 hjulgrav och 1 kollager. Inom detta industriområde finns 2 hyttområden och 1 hammarområde. Slaggen utgörs huvudsakligen av masungsslagg. Minst 3 slaggvarp består av masugnslagg och 3 av hammaslagg.

I hammarlämningen finns små sfäriska sprutslagger i ett kolblandat varp. Kolblandad jord förekommer inom ett stort område. Den mesta slaggen ligger i och precis invid bäcken samt i en vall 4 m VSV om bäcken, 20 m l (ÖNÖ-VSV) 25 m br och 0,5 m h. Enstaka stycken är slängda utanför området. Slaggstyckerna är små (de flesta omkring 0.03 m st) roströda-mörkgrå i färgen, lätta och har en porös struktur.

Ca 10 m ÖNÖ om slaggvarpet finns en dammanläggning ca 50 m l och ca 25 m br. Slaggstycken förekommer rikligt längst bäcken (mot NÖ).

Ca 120 m NÖ om ovan är i bäckravin (sluttning mot VNV mot ÖSÖ) samt bäckfåra 2 slaggvarp på ett område , 40x20 m st (NNÖ-SSV). Slaggen är delvis övermossad. Slaggstyckena är ljusgrå - mörkgrå och porösa.

Ca 15 m N om ovan är ett kollager inom ett område 25x25m st och intill 1 m dj på sina ställen. Kolblandad jord förekommer ställvis VSV sidan av bäcken på ett område omedelbart SSV om ovan nämnda slaggvarp med en utsträckning 60x10 m (NNÖ-SSV).

10 m ÖSÖ om kollagret är en grund, ca 6.5x5 m stensatt i S och Ö kanten. Inom grunden är en ansamling av 0.2-0.4 m st flata stenar vilka möjligen utgör fundament till hammare? Området är sannolikt rester av hammare. Slaggen förefaller härröra från dylik aktivitet. Ytterligare anläggningar bör finnas.

Enligt uppgift skall det finnas 2 hyttområden på platsen.

Terräng: Sluttning mot V i betesmark (blandskog) samt bäck och bäckravin.

Orientering: 5 m Ö om gammal banvall (NNV-SSÖ).

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS