Hammarområde (L2011:2786)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: SKOGSSTYRELSEN

RAÄ nummer: Kvillinge 44:1

Geografisk plats: Kvillinge socken, Östergötland

Hammarområde, ca 70 x 40 m (Ö-V), bestående av 1 hammargrund och 3 husgrunder.
Hammargrunden, belägen i områdets V del och direkt SÖ om tidigare vattenfåra (”Döda fallet”), är 16 x 11 m (VNV-ÖSÖ) och intill 1,5 m h, bestående av en stengrund av ställvis kallmurad tuktad sten och natursten. Centralt utefter grundens NNÖ kant, mot tidigare vattenfåra, är en förhöjning, 4 x 4 m (VNV-ÖSÖ) och 0,8 m h, sannolikt rester av hammarfäste. I och omkring hammargrunden är rikligt med sotig jord och spridd hammarslagg.
Husgrunderna, samtliga belägna i områdets Ö del, är 6,5-13 x 6-9 m (2 är VNV-ÖSÖ och 1 är NNÖ-SSV) och intill 0,7 m h, bestående av stengrunder av mestadels kraftiga naturstenar. Den SÖ av dessa grunder har en spismursrest i VSV hörnet. Denna är 2 m diam och 0,6 m h, med sten och tegel synligt under mossan. Stengrunden på den största husgrunden (i NÖ) är ställvis kallmurad utefter VNV kortsidan och NNÖ långsidan. Denna grund har också en källargrop i dess ÖSÖ del. Denna är 9 x 2-3 m (NNÖ-SSV) 1,2 m dj, med den troliga källardelen längst i NNÖ och en ingångsdel SSV om denna. Till delar igenrasad. Utefter källardelens väggar kan bevarade kallmurade partier iakttas.
I sluttningen ett 10-tal m S om hammargrunden kan rikligt med kol iakttas.
För äldre beskrivning, se Inventeringsbok under Dokument och bilder.

Terräng: Avsats av NÖ sluttande berg med moränavlagringar. Skogsmark (blandskog).

Antikvarisk kommentar: Tidigare felaktigt registrerad under lämningstypen lägenhetsbebyggelse, nu korrigerat. För äldre beskrivning, se Inventeringsbok under Dokument och bilder. Privilegium för denna f d stångjärnshammare beviljades år 1741 för årligt smide av 700 skeppund stångjärn. Den aktuella hammaren (Övre Näkna) brukades in på 1800-talet. Stångjärnssmidet hade då flyttat till Nedre Näkna (Sten) medan det på denna plats då tillverkades spik, spadar och skyfflar.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS