Småindustriområde (L1969:5135)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Länsstyrelsen Västra Götaland

RAÄ nummer: Jörlanda 318:1

Alternativnamn: Kvarndalen

Geografisk plats: Jörlanda socken, Bohuslän

Småindustriområde, ca 280x15-30 m (NNÖ-SSV), bestående av 1 kraftverksgrund, minst 6 dammvallar, 1 kvarnsten, 2 rännor, flera betongfundament till två kraftverkstuber och flera kallmurade fundament och stenar i och intill bäcken som kan utgöra kvarngrunder. Ställvis har bäcken kallmurade strandskoningar.
Kraftverksgrunden, belägen på vänster sida strömriktningen, är 5x4 m (NNÖ-SSV) och 0,2-1 m h, av formgjuten betong med ingående ballaststen av olika storlekar. I SSV hörnet är en utanpå liggande separat trappa med fem trappsteg. N om grunden är den ena rännan, ca 20 m l (NNÖ-SSV), 1-2 m br och 0,5-1 m dj. Flera betongfundament till den ena kraftverkstuben står kvar. Den andra rännan, belägen på höger sida strömriktning, är ca 20 m l (NNÖ-SSV), 1 m br och 1,5 m dj. med betongfundament till en tidigare tub. Fundamenten fortsätter i SSV till en kraftverksbyggnad som ej är i drift.
Dammvallarna är 10-20 m l (ÖNÖ-VSV), 1-2 m br och 0,2-1,5 m h, huvudsakligen av kallmurade stenar , i S delen av området med inslag av betong. Alla dammvallar har öppningar.
Kvarnstenen är närmast rund, 1,2 m diam och 0,2 m tj och ligger som en bro över en sidofåra i N delen av området.
Enligt skriften Ortnamnen i Norde Indals härad ska en av kvarnarna varit kronokvarn fram till 1680. Från 1881 är den upptagen som skattekvarn. I 1825 års jordebok står det att kvarnen inbegripits i räntan för Västra Jordal. På en ägobeskrivningskarta år 1720 är 6 kvarnar markerade. På laga skifteskartan år 1864 finns fem byggnader i och utmed bäcken samt en dammvall vid Hållsdammen. Området kallas för Kvarndalen, vilket är utsatt på ekonomiska kartan år 1937.

Terräng: Brant SSV sluttande bäckravin i bergig terräng. Skogsmark, blandskog.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS