Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Siene 229
Alternativnamn: Motta kvarn, Vårgårda kvarn
Geografisk plats: Kullings-Skövde socken, Västergötland
Småindustriområde, ca 100 x 60 m (ÖNÖ-VSV), bestående av 1 dammvall, 1 kvarnbyggnad med tillbyggt kraftverk, uppgifter om 2 kvarnar och 1 benstamp.
Dammvallen, något v-formad, är ca 30 m l (NV-SÖ), 0,5 - 1 m br och intill 1,5 m h, av kallmurade och murade, delvis tuktade stenar samt betong. I SÖ delen är ett utskov med spettluckor av trä. Dammvallen är till stor del byggd på två kvillar i ån. Enligt geometrisk karta år 1770 har det på vardera sidan ån funnits en kvarn med tillhörande mjölnarbostäder. Enligt storskifteskarta 1774 och häradsekonomiska kartan 1890-97 är endast en kvarn markerad, belägen V om ån.Här ligger nu en tegelbyggnad som fungerat som havregrynskvarn. Ett kraftverk är inrymt i en tillbyggnad till kvarnen.
Kvarnen på V sidan ån nämns i jordeboken 1691 som "Mottaqwarn". Benstampen ska ha varit belägen intill kvarnen och värderades 1763 till 50 daler. Havregrynskvarnen byggdes 1871 ungefär på platsen för Motta kvarn och blev landets första. Under 1800-talet omnämns även en såg och ett oljeslageri vid Hjultorps strömmar, möjligen belägna inom området eller S om landsvägsbron vid Hjultorps kvarn.
Dokumenterad i samband med inventering av vattenanknutna lämningar inom projektet "VaKul", Vattenförvaltning och Kulturmiljö - planeringsunderlag för Västerhavets vattendistrikt.
Terräng: Åravin, moränmark. Tomtmark.
Antikvarisk kommentar: Lämningar kan finnas under mark-och/eller vattenytan.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.