Träindustri (L2020:3980)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

Alternativnamn: Sågbacken

Geografisk plats: Frösö socken, Jämtland

Sågverkslämning, 50x35 m (NNV-SSÖ), bestående av 1 såggrund och 1 något ombyggd/restaurerad dammvall.

Såggrunden, i områdets N del, är 11x8 m (ÖNÖ-VSV), med några glesa grundstenar i tre parallella rader (ÖNÖ-VSV) och med ca 2 m:s mellanrum, rundade till närmast kvadratiska, 0,5 m i sidor och 0,1–0,5 m h, varav några borttagna eller övertäckta. I ÖNÖ sidan, anlagd emot brant V-sluttning, är en övermossad och något utfallen kallmurad väggsida, 1,3–2 m h av tillhuggna synliga 1–1,5 m l stenar. 2 m V om väggen är ett fundament, 2x1,5 m (Ö-V) och 0,9 m h av huggna 1–1,5 m l block, och ovanpå den en hjulkonstruktion av järn med uppstickande långa krokiga järnbultar. Inom grundens S del är ett uppbyggt bord av huggna stenblock. I grundens N del är en urgrävd ränna, 5x2 m (NNÖ-SSV) och ca 0,4 m dj, som i NNÖ ansluter till bäckfåra.

Dammvallen, belägen ca 20 m S därom, är 25–30 m l (ÖNÖ-VSV) och 3–3,5 m br, med mellanliggande 4 m br öppning i form av en sten- och träkonstruktion täckt av enkel välvd träbro. Den höjer sig 3–3,5 m ovan nedanför liggande vattenfåra, och i branten syns ojämnt, i Ö delvis utrasat stenmaterial av vanligen 0,5–0,6 m st stenar. Öppningen av sten och trä byggdes år 1985 av dåvarande markägaren, vilket är inristat i en intilliggande sten (26.8.85 L.P.)

I vattenfåran nedanför dammen är ett flertal stenar som möjligen härrör från någon sorts anläggning, dock mycket osäkert.
Mellan anläggningarna är utplanad markyta omgjord för fritidsbruk, med eldstad och bord. Där finns också en skylt: Privat mark

Sågen uppfördes troligen omkring 1900, då den är utsatt på generalstabskarta från 1903. På ekonomiska kartan från 1967 finns en byggnad på platsen men en såg (eldriven) SÖ därom och på andra sidan landsvägen. Troligen drevs inte den vattendrivna sågen längre vid den tiden..

Terräng: Forsnacke och låglänt plan moränmark. Tomtmark

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS