Fäbod (L1944:492)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Nora 278:1

Alternativnamn: Nordins fäbod

Geografisk plats: Nora socken, Uppland

Fäbod. Inom ett cirka 30×15 (NV-SÖ) meter stort område finns det uppgifter om att Gubbrönningen, Nordins fäbod har legat. Platsen är skyltad och sagesman är Per Möller. Platsen avviker något från inventeringsuppgifterna från 1990. Platsen är ca 24 m SV om. På platsen ska vara en tydlig och två otydliga husgrunder. Det antyds också att det kan ha varit Gullsmyras fäbod som legat där även om den främst relateras till "Nordins gård i Åby" (Fornminnesregistret). Ingen bebyggelse har kunnat spåras i studerat historiskt kartmaterial, däremot visar 1909 års häradsekonomiska karta över Stalbo att området då låg i nära anslutning till en avstyckning till Gullsmyra. På en arealavmätning över Gullsmyra från år 1785 finns ett område drygt 200 meter norrut som då kallades Gullsmyra Sjörönningen (akt 19-NOA-358). Möjligen finns en koppling mot fäboden.

På markerad plats noterades vid den arkeologiska utredningen en husgrund, minst 8×4 (NÖ-SV) meter stor och upp till 0,7 meter hög, i form av syllstensrader. De senare är tydliga i sydöst och sydväst. Ingående stenar är cirka 0,3-0,6 meter stora. Grunden har vanligen ett skikt, förutom i sydväst där två skikt noterats. Under sommaren/hösten 2007 har flera stenar rubbats ur läge av skogsmaskin eller liknande. (RAÄ dnr 321-1211-2008).

Äldre beskrivning:
Fd fäbod, på platsen syns 1 tydlig och 2 otydliga husgrunder. Anvisad av Sven Lindberg i Tärnsjö som berättar att Nordins gård i Åby har haft sin fäbod här. Det kan dock ha varit Gullsmyrasfäbod.

Terräng: Krön av höjdrygg (ÖSÖ-VNV) i skogsmark (hygge) med blockrik morän.

Antikvarisk kommentar: Maskinell korrigering av antikvarisk bedömning vid kvalitetshöjande åtgärd.\nObjektet har inte omfattats av fullständig arkeologisk utredning och bedöms till vidare som möjlig fornlämning. (RAÄ dnr 321-1211-2008).

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS