Publicerad av: länsstyrelsen
Geografisk plats: Julita socken, Södermanland
Boplatsområde ca 80 x 10-30 m st (NÖ-SV), bestående av 9 härdar, 1 stolphål, 1 nedgrävning, 2 skärvstenskoncentrationer och fyndmaterial i form av slaget och bearbetat stenmaterial. Härdarna framkom inom den N och S delen av lämningen och syntes som svartgrå mörkfärgningar med kol, sot och skörbränd/skärvig sten i ytan. De var väl avgränsade, rundade till formen och mellan cirka 0,5 och 1 meter stora i plan. Stolphålet var 0,18 m i diam och 0,07 m dj. Nedgrävningen var ca 1 m i diam, 0,4 m dj och innehöll flinta, mylonit, kvarts och enstaka skörbrända stenar. Båda anläggningarna framkom inom den N delen av boplatsområdet. Stenmaterialet var variationsrikt och omfattade mylonit, vulkanit, flinta, kvarts, grönsten och övriga bergarter. Utifrån fyndsammansättningen har lokalen främst tolkats som en plats för tillverkning av handtagskärnor och mikrospån i flinta, mylonit och vulkanit. Föremålen tillsammans med resultaten av 14C-analyserna visar att platsens brukats under senmesolitikum, närmare bestämt under tidsintervallet 4800-4300 f. Kr.
Terräng: Gallrad och avverkad lövskog. Grus- och sandtäkter, brukningsväg samt upplagsplats för ris, stenblock, grus och skrot/skräp.
Antikvarisk kommentar: Fornlämningens utbredning åt Ö och NÖ är i dagsläget okänd. Här kan det finnas ytterligare lämningar som inte är synliga ovan mark.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.