Kloster (L2008:2108)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Skänninge 52

Geografisk plats: Skänninge socken, Östergötland

Område med bebyggelselämningar tillhörande hospitalet, undersökt och borttaget, ca 120x30 m (NV-SÖ).

Vid arkeologisk förundersökning år 2009 påträffades bebyggelselämningarna som tolkas tillhöra hospitalets medeltida verksamhet i form av stenskodda stolphål, enstaka ytor som kan ha fungerat som golv, två stenfyllda gropar som tolkas som brunnar och kulturlager. I N delen påträffades även 1 härdbotten och 1 grop, eventuellt från förhistorisk tid. Den större brunnen var ca 5x3,5 m diam, den mindre uppskattas till ca 1,7x1,2 m diam. Kring dessa fanns kulturlager med bränd lera. Andra kulturlager innehöll djurben och bränd lera. Tegel i de flesta anläggningarna och fynden som påträffades inom området talar för en medeltida datering. Ett dike, 2 m l (Ö-V) och 0,58 m dj, i S, har sannolikt utgjort en begränsning för hospitalet under medeltid. Stolphål intill kan representera en hägnad i anslutning till diket.
Inom ett ca 170x20-70 m st område omedelbart Ö därom påträffades vid georadarundersökning strukturer som tolkades som bebyggelselämningar inom området med stenhus, byggnader, gropar, brunnar och diken. Därtill fanns nedgrävningar som kan uppfattas som gravar.
Inom och SÖ om området fanns tunna odlingslager, troligen från medeltid och modern tid samt diken från historisk tid. (RAÄ dnr 321-3593-2009)

Antikvarisk kommentar: Resultaten från den särskilda undersökningen var inte klara i samband med registrering i FMIS. Invänta rapport för vidare information. Lämningarna från hospitalverksamheten fortsätter utanför det undersökta område. Dessa måste tas i beaktande vid möjlig framtida exploatering av området. Lämningstypen har ändrats till Kloster då det tidigare by-/gårdstomt inte riktigt beskriver hospitalens verksamhet. Kloster är inte heller helt lyckad som lämningstyp, men hospitalen ingick till viss del i klosterväsendet då de grundades av klosterordnar samt att munkar och nunnor var verksamma på dessa. / 2011-03-01 JA

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS