Publicerad av: länsstyrelsen
RAÄ nummer: Lit 124:1
Geografisk plats: Lit socken, Jämtland
Fångstgropssystem, 2 500 m långt (huvudsakligen M-S). bestående av 44 fångstgropar, varav 1 osäker, belägna på 12-155 m avstånd (13 avstånd-alla i södra delen-är 20-40 m, 23 avstånd-övervägande i N delen-är 40-75 m, de 4 längre avstånden är sannolikt sekundära).
Groparna är 2,5-5 m i diameter (i regel 3,5-4,5 m) och 0,4-1,8 m djupa (i regel 1,2-1,5 m)
16 gropar har synligt rektangulärt bottenplan (N 10 gon V-S 10 gon Ö till V 45 gon S-Ö40 gon S), i regel vinkelrätt mot systemet på platsen.
Samtliga har helt eller delvis vall kring kanten (hos några otydliga), 0,5-2,5 m breda (i regel 1-2 m) och 0,1-0,6 m höga (i regel 0,1-0,3 m) En grop i S har stenar i botten och kant. En grop (på en nedlagd åker i N delen) är igenfylld och överodlad vid åkerbruk. Två gropar (V om skogsbilvägen i N delen) har vallen avbanad i Ö och är delvis fyllda av vägavbaningsmaterial, den tredje N om soptippen samt en S om denna har samma skada från V. En i mitten av systemet, omedelbart N om den N av två nyuppförda förrådsbyggnader är nästan helt igenfylld och avbanad av vid bygget. Den närmast S om det S förrådet är genomskuren i V av vägslänt. En Ö om vägen mitt för idrottsplatsen är starkt igentorvbad. En mellan vägen och idrottsplatsen är skadade och delvis igenfylld vid avbaning. En närmast N om landsvägen är genomskuren från V av äldre grustäkt. Den sydligaste otydlig och osäker i starkt stenbunden mark. En N om förråden är helt risfylld och ca 10 andra har ris eller stubbar i botten eller på katerna. En vid förråden och 3 i södra delen S om landsvägen är delvis fyllda med avfall.
Beväxt med barrskog (övervägande gran i N delen och S, tall i mittpartiet) samt barr och enstaka lövbuskar särskilt på kalhygge i söder.
Terräng: Delvis lätt stenbunden, tämligen plan grusmi invid älv. Skogsmark.
Orientering: Skäres av ny skogsbilväg (N-S) på fyra ställen (tangerat i N delen), av minst 5 rågångar och en landsväg samt två stigar (Ö-V).
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.