Bergshistorisk lämning övrig (L2019:4362)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: ARC MONTANA

Geografisk plats: Arjeplog socken, Lappland

Bok- och vaskverk, 16x9 m (N-S), bestående av en tvådelad stenpackning med ett varp bestående av malmsylta samt ett bestående av vasksand.
Stenpackningens norra del är 9x6 m (Ö-V). Den består av vällagda stenar och har ett fundament med hjulstocksförsänkning, ett varp och tre stockrester efter bokkistor.
Stenpackningen består av i regel 0,2-0,4 m stora stenar, men även enstaka intill 1 m stora stenar ingår. Har varit golvyta eller fundament till golvyta.
Hjulstocksfundamentet gränsar mot en bäck i V, är 4x3 m (Ö-V) och intill 0,5 m högt av intill 1,2x0,6 m stora hällar. I fundamentet är hjulstocksrännan ca 3,5x1 m (Ö-V) och 0,2 m djup.
Varpet med malmsylta, omedelbart Ö om hjulstocksförsänkningen, är 5,9x4,6 m (Ö-V) och 0,6 m hög. Förutom sand innehåller den även mindre fraktioner (silt), malmstycken, intill 0,1 m stora, och träflisor (huggspån), vilket tyder på att varpet utgörs av malmsylta. I S begänsas denna av tre kantställda hällar, 0,3 m långa och intill 0,1 m tjocka. Hjulstocksförsänkningen och fundamentet kan antas ha fortsatt in under malmsyltan. Omedelbart N om varpet är en lagersten 0,5 m stor, med urgröpning för hjulaxeln. Den är flyttad till denna plats.
Stockresterna, som sticker ut under och S om malmsyltan 1,5 -1,8 m från varandra, är 0,6-1,5 m långa och 0,3-0,4 m tjocka. De kan vara begränsningar till två bokkistor.
Stenpackningens södra del är ca 10x9 m (N-S). Den är 9 m bred i N och avsmalnar till 8 m bred i S och består av en naturligt stenbemängd och tilljämnad yta och en utbyggnad med ett varp. Den naturligt stenbemängda ytan har enstaka påförda stenar. Utbyggnaden, längst i S, är 2,5x2,5 m (N-S). Varpet, i huvudsak belägen på utbyggnaden, är 2x1,3 m (NO-SV) och 0,4 m hög. Denna består av ihopkittad sand efter vaskning.
Omedelbart V om bok- och vaskverket rinner en liten bäck, i vilken en hjulgrav bör ha funnits i anslutning till hjulstocksrännan. Dock syns inga tydliga lämningar i bäckfåran.
En karta från 1640 visar hur två byggnader planeras här i bäcken med varsin damm. Troligen kom ett av dessa hus att byggas, möjligen med de båda funktioner som planeringskartan redovisar.

Terräng: Moränavlagring. Kalfjäll.

Antikvarisk kommentar: Malmsyltan och vasksandsvarpet, särskilt det senare, riskerar att spolas bort av kraftiga vattenflöden. Åtgärder bör vidtas för att säkerställa bevarande.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS