Hammare/smedja (L1945:5463)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Älvros 248

Alternativnamn: Smedjevallen

Geografisk plats: Älvros socken, Härjedalen

Hammare?, inom ett område på 120x20-115 m (NÖ-SV), bestående av 1 hammare?, 1 dammanläggning, ett invallat område samt strandskoning.

Hammare?, bestående av en stenkonstruktion, ca 20 m l(Ö-V) och 0,4- 4 m h av -2 m st sprängda block.

Dammanlägning, ca 20 m l (NV-SÖ) och 5 m br och, 1,5-3 m h av sprängda 1-2 m st block. Två öppningar för dammluckor, varav den i NV fortfarande har lite trävirke kvar, Genom dammluckorna går två grävda kanaler, ca 60 m l och 5 m br, den i SÖ har skibord av trä i botten.

Invallat område i SV, ca 60 l, l-formad vall, 1- 6 m br och 0,1- 2 m h. av jord och sten.

Strandskoning av sten i ån, huggna block, 1-2 m st, och timmer på båda sidor av ån, timret ligger på tvärs mot ån.

Runt om i området finns urgrävningar liknande täkter samt sten- och virkesamlingar.

Enligt Petrus Norberg i: Medelpads nedlagda järnverk. Jämte uppgifter om järn- och manufakturverk i Jämtlands län (s112), ska det vid byn Remmen i Älvros finnas ett manufakturverk i Rämshammar år 1794. Dock ska det troligen ha legat i den å som rinner förbi Remmen och ut i Ljusnan vid Kolsätt(?). Det manufakturverket har inte återfunnits.

Andra källor gör gällande att det här är platsen för en kniphammare/stångjärnshammare med anläggningstid 1749. Under senare tid ska platsen ha använts som sågplats (1883) och kraftstation (1920-21).

Ca 300 m SV om hammaren finns på ekonomiska kartan en samfällighet som troligtvis är en dammvall. Den besöktes ej vid inventeringstillfället.

Tradition:

Terräng: Kupperad morän samt sankmark. Skogsmark, blandskog.

Antikvarisk kommentar: Platsen bedöms som bevakningsobjekt då det vid inventeringstillfället inte gick att avgöra om de lämningar som finns på platsen härrör från hammaren eller från de senare anlagda sågverket eller kraftstationen. Det råder dock ingen tvivel om att det på platsen legat en hammare under 1700-talet som, om rester finns kvar, bör bedömmas som fornlämning. Ca 300 m SV om hammaren finns på ekonomiska kartan en samfällighet som troligtvis är en dammvall. Den besöktes ej vid inventeringstillfället.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS