Fäbod (L1945:3385)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Berg 213

Alternativnamn: Anders-Persbodarna

Geografisk plats: Berg socken, Jämtland

Bebyggelselämningar efter fäbod, Anders-Persbodarna, ca 520x120-190 m (NNÖ-SSV), bestående av 6 källargrunder, varav ett par osäkra, 3 husgrunder, varav en i form av hoprasad brädhög, och 4 mer eller mindre hoprasade uthus, dessutom en källare som man bara ser den något välvda cementerade överdelen av. Inom och i kanten av området är minst 25 röjningsrösen. I den V delen är en välbevarad bodstuga, bod med källare och ett fritidshus.
Källargrunderna är 6-8x5-7 m (innermått 3-5x2-4 m) och intill 2 m dj, Två i områdets S del är täckta av så stora granar att de är svårdokumenterade, den ena kallmurad och den andra har cementkitt mellan stenarna, i den senare är murket virke och en järnspis nedslängda. I områdets N del är tre källargrunder ingrävda i samma moränbacke, alla ojämna, med inrasade stenar och och utan synlig kallmurning. En eller två av de i V-sluttning, kan vara rest av jordtag.
Två husgrunder är 4x4 respektive 5x4 m och 0,3-0,4 m h, en i N med 0,2-0,4 m h stensyll och intill NÖ hörnet en kraftigt övermossad och av myrstack täckt förhöjning, en i S med en syllrad och en nedre murken stock. Av en byggnad i S återstår en 1,3 m h hög med bräder och murket timmer.
Tre av byggnaderna med inrasade tak och delvis kvarvarande knuttimrade väggar är 5-7x4-5 m och 1,5-2 m h, varav en i N delen med intilliggane uppfart(?), 0,2-0,5 m h. En i S delen är 3,5x3,5 m st och 1,7 m h.
I områdets S del är ett synligt källartak, 4,5x4 m, lätt välvt, av cementerat sten, med tätt beväxt, minst 1 m dj nedgrävd ingång.
Röjningsrösena är 2-5 m diam och 0,3-0,4 m h, några övermossade.
I områdets S öppna del kan finnas fler grunder men den höga gräsväxtligheten försvårade dokumentation. Från fritidshuset löper norrut en stig, fäbodens NV kant, som i N överkorsar bäcken med nybyggd träbro och fortsätter från vallen mot NV, mot hygge där stigen har utplånats.
I den fäbodinventering som gjordes 1982 noterades, förutom de idag bevarade byggnaderna, ett välbevarat härbre från 1700-tal, en laugård från mitten av 1800-talet, ett stall med höloft samt en lada med inskription 1877. Fäboden ansågs ha högsta kulturvärde. Äldsta kartbelägg 1852.

Terräng: Huvudsakligen V-sluttande moränmark. Skogsmark (granskog), delvis igenväxande tomtmark, ängsmark.

Antikvarisk kommentar: Maskinell korrigering av antikvarisk bedömning vid kvalitetshöjande åtgärd.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS