Publicerad av: RIKSANTIKVARIEÄMBETET
RAÄ nummer: FÖR 7643
Alternativnamn: CONNEHATTA
Fartygslämning: Lastångfartyg
Historik:Lastångaren Conehatta var på ca 5.000 ton, byggt 1920 (American International Corp.) och var hemmahörande i New York. Fartyget var oljeeldat och hade långlots från Köpenhamn på resan i Östersjön.
Händelseförlopp: I november 1929 var på resa från Leningrad via Helsingfors till Hörnefors lastad med 3000 ton pappersmassa. I Hörnefors skulle hon komplettera sin last. Det var Conehattas första resa till Sverige och den 7 november tog resan slut vid Södra Brotthällan i inloppet till Nordmaling. Besättningen rusade till livbåtarna lite i panik innan man upptäckte att hon fartyget stod säkert på grundet. Bärgningsångare tillkallades. Man insåg dock att pumparna inte klarade att hålla fartyget läns varför livbåtarna sjösattes.
Den ena livbåten vattenfylldes vid sjösättningen fick och de 36 besättningsmännen fick förlita sig på den andra livbåten. Man fyllde livbåten som sedan fick driva ner till bärgningsångaren som väntade i lä. Därefter bogserades livbåten upp i lovart och fick driva ner mot Conehatta igen för att resten av besättningen skulle ta plats. En del inventarier kunde räddas bl.a. två kronometrar innan lämnade fartyget. Besättningen tog in till Nordmaling. Inventarierna placerades på kajen medan man letade hotellrum i samhället. Vid återkomsten till kajen var kronometrarna borta..
Det hårda vädret fortsatte och den 10:e november bröts Conehatta itu strax för om skorsten. Den främre delen med förskeppet sjönk medan den aktre delen pressades längre upp på grundet. Olja som under hela tiden läckt ut täckte nu en stor del av kusten i området och även delar av lasten samt annat vrakgods flöt iland.
Bärgningsförsök gjordes och man lyckades bärga akterskeppet. Förskeppet blev dock kvar på över 30 meters djup.
Status: Idag dyks det på fören som ligger på 34 meters bottendjup. Sikten är ofta ganska dålig.
Orientering: Södra Brotthällan, inloppet till Nordmaling
Antikvarisk kommentar: Registrerad som Förlisningsuppgift i äldre databas.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.