Fartygs-/båtlämning (L1960:6118)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Länsstyrelsen Västra Götaland

RAÄ nummer: Tossene 984

Alternativnamn: "SLAMAN I"

Geografisk plats: Tossene socken, Bohuslän

Fartygslämning, träfartyg. Vraket ligger på rätt köl, nedsjunken i skalmärgel och blötlera, med stark vegetation. Tvärskeppet är 4,85 meter brett. Inuti vraket finns en del kullerstenar, samt tunnslaget gult tegel och brunglaserat kakel härrörande från skeppsspisen. Fartyget är byggt av ek med förhydring av furu. Vrakets spant är 6 x 7 tum och sitter placerade med ett mellanrum som är mindre än spantens bredd. Bordläggningen är timrad i dubbel ekpinnad kravell till en sammanlagd tjocklek av 4 tum och utanpå detta ligger förhydringsplankorna. Skrovet var alltså sammanlagt minst 35 cm tjockt (status 1949).

Bärgning: Kritpipsskaft, ett bartmankrus, samt skeppstimmer upptogs från vraket 1949-66 vid en undersökning utförd av Göteborgs amatördykarklubb. De upptagna föremålen förvaras på Sjöfartmuseet i Göteborg.

Tradition: Vraket har tolkats som utgörande resterna av ett av David Slamans fartyg. Enligt traditionen skall denne välbärgade köpman, sänkt fyra av sina fem fartyg, bränt sitt slott och seglat iväg ombord på det femte fartyget med alla sina rikedomar ombord. Anledningen härtill var att när Bohuslän, efter freden vid Roskilde 1658, tillföll Sverige, så tömdes landskapet på tillgångar av svenskarna. Slamans fartyg var så kallade "kofferdifartyg" vilka erbjöds en del privilegier i form av bl a reducerad tull, mot att de i orostider kunde konfiskeras av staten och användas som örlogsfartyg. Slaman var ursprungligen holländare men han bodde och verkade i Danmark och var en sann dansk patriot. Att hans fartyg skulle tillfalla ärkefienden Sveriges flotta var för honom otänkbart. Tre av fartygen sänkte han enligt traditionen i linje, för att lättare kunna återfinna dem. Skeppens läge skulle ha varit sådant att på en gång kunde iakttagas över den terrängsvacka som förbinder S Gubbebågen med Lillegohamn. Ett av vraken sägs ligga söder om Gubbebågen ned mot skäret Pularn, det tredje norr om Lillegohamn.

Terräng: Lera

Orientering: O om Knivholmen, Ulebergshamn, N om Nordfjord, Hunnebostrand

Antikvarisk kommentar: Det kan inte uteslutas att ytterligare fartygslämningar finns i det nära vattenområdet.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS