Fartygs-/båtlämning (L1939:5820)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Öregrund 6

Geografisk plats: Öregrund socken, Uppland

Sjöhistoriska museet utförde i juni och september 2015 en arkeologisk utredning i Öregrunds hamn, Uppsala län. Utredningen, som genomfördes inför planerade muddringar och ombyggnationer i hamnen, omfattade sonarkartering och dykbesiktningar i hamnen samt sonarkartering av ett planerat dumpningsområde för muddermassor väster om Gräsö. Hela den inre hamnen ligger inom fornlämning RAÄ Börstil 142:1, Öregrunds stadslager. I hamnen har även fartygslämningar och vrakdelar påträffats, RAÄ Öregrund 3 och RAÄ Öregrund 1, men dessa har inte tidigare besiktats av antikvarisk expertis.
Den aktuella utredningen resulterade i att två tidigare okända fartygslämningar påträffades mitt i hamnen, varav den ena bedöms utgöra fornlämning. Vidare kunde kulturlager konstateras i de delar av hamnen som inte tidigare muddrats. Kulturlagret dateras utifrån fynd av rödgodskeramik, kritpipor och glasbuteljer till perioden 1600-1900-tal.

Sonarindikationen utanför fyrskeppet Västra banken visade sig dels vara en kraftigt nedbruten fartygslämning i furu dels en akterspegel. Djupet på platsen varierar mellan 4-4,5 m och bottensedimenten består av kompakt siltig sand. Vad som först antogs vara en del av furuvrakets akterspegel ligger utfallen på botten några meter från vraket. Den bevarade delen av akterspegeln mäter ca 3×4 m och ligger med utsidan vänd ned mot botten några meter sydväst om furuvraket och täcks av ett tunt sedimentlager. Den är genomgående byggd i ek och skiljer sig både i konstruktion och bevarandegrad från furuvraket. Det fanns t.ex. gott om bevarade järnförbindningar (järnbultar och spikar) på akterspegeln men även en vit beläggning som tolkades som färgrester noterades. Liknande färgrester påträffades inte någonstans på furuvraket. Akterspegel tolkades som en egen lämning och inte tillhörande det intill liggande furuvraket.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS