Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Södra Åsarp 15:1
Alternativnamn: Opensten, Oppensten
Geografisk plats: Södra Åsarp socken, Västergötland
Borgområde, ca 150x60 m (NÖ-SV). Borgens kärna utgörs av en kvadratisk grund efter ett stenhus, liggande på högsta krönet inom borgområdet. Husgrunden (A på skiss) är 9x9 m (NNÖ-SSV). Grundmurarna, som är starkt övertorvade, är 3-4 m br och intill 2 m h. I grunden, som tydligt är murad med kalkbruk, syns rikligt med 0,5-1 m st stenar. Utanför och S om husgrunden är en oregelbunden valliknande förhöjning, 0,6 m h. Husgrundens inre utgörs av ett kvadratiskt rum med innermått ca 6x6 m. Husgrunden är belägen på N delen av en närmast rektangulär terrass (B på skiss), ca 30x7-8 m.
NÖ om husgrundsterrassen, på bergskullens krön, ligger på 7 m lägre nivå en oregelbunden terrass (C på skiss), ca 17x4-5 m (N-S), som mot Ö-ÖSÖ flankeras av en övertorvad vall (D på skiss), 1-2 m br och 0,4-0,7 m h. NÖ-Ö-SÖ om denna terrass är en brant sluttning mot NÖ-Ö-SÖ. S om krönterrassen på 6-7 m lägre nivå finns en oregelbunden övertorvad terrass (E på skiss) på vilken rester av en källarbyggnad (vid X på skiss) kan anas. Denna terrass är uppdelad i ett högre västligt och ett lägre östligt parti. I sluttningen SV om denna terrass är en upplagd stenbarriär (F på skiss), 0,7-1,4 m h, byggd av på varandra lagda stenblock 0,75-1,5 m st. SV om stenbarriären är en tydlig terrass, som mot N-V-SV avslutas av en utformad slänt (H på skiss) som är intill 2,5 m h. Terrassens Ö del är utformad som en grund, ca 0,5 m dj, torrgrav, ca 4 m br, som är tydligast framträdande längst mot N (I på skiss). Till denna terrass leder från S en starkt raserad trappa (K på skiss). Trappan, som är synlig på en ca 20 m l sträcka, är uppförd av 0,4-0,6 m st stenar.
SV om terrass G ligger på en 4 m lägre nivå och avskild från föregående genom ett starkt stenbundet terrängparti ytterligare en terrass (L på skiss). På dess NÖ del syns otydliga lämningar av en husgrund, ca 5x5 m st. Denna terrass är starkt stenbunden och den är utformad med tydliga, stensatta kanter, åtmimstonde mot SÖ.
Till borgområdet leder från SÖ en ställvis tydligt framträdande stensatt väg, ca 4 m br. Denna väg ligger på en åtminstone delvis upplagd vägbank, 8-10 m br och 1-2 m h. På två ställen skärs banken av tvärgående gravar 2-3 m br. över vilka broar sannolikt förf.
Vägen framträder delvis mycket tydligt i form av stenläggning av 0,4-0,6 m st stenar. Mellan dike och skogskant är vägen avskuren ett ca 2,5 m l stycke.
Terräng: Moräntäckt berghöjd omgiven av dränerad åker, tidigare sumpmark. Lövskog.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.