Publicerad av: Länsstyrelsen Västra Götaland
RAÄ nummer: Tossene 983
Alternativnamn: "SLAMAN II"
Geografisk plats: Tossene socken, Bohuslän
Fartygslämning, 15,25X5,45 m (NO-SV). Bestående av kravellbyggt fartyg som till största delen är nedsjunken i/övertäckt med sediment..
Status: Vraket ligger i NO-SV riktning och är 15,25 meter långt och 5,45 meter brett. I början av 1900-talet låg vraket öppet, men vid de av Göteborgs amatördykarförening företagna underökningarna 1966, var vraket överslammat. Även efter undersökningarna har vraket periodvis blottats av strömmar. Vid undersökningarna kunde man konstatera att däcket fanns kvar under leran, medan bottnen på fartyget var borta (status 1966).
Bärgning: Vid Göteborgs amatördykarförenings undersökningar 1966 tillvaratogs oglaserade kakelplattor, glaserad tegel, en träskål, jungfru, block, tallriksplattor, en trätallrik samt ett bartmankrus. Ett intressant fynd gjordes även under däck, en skifferplatta med inristade tecken, bl a ett fartyg från 1500-talets senare hälft. Föremålen omhändertogs av Göteborgs sjöfartsmuseum.
Övrigt: Ytterligare ett vrak i närheten har satts i samband med traditionen om Slaman, se L1960:6118.
Fyndlista: Vid Göteborgs amatördykarförenings undersökningar 1966 tillvaratogs oglaserade kakelplattor, glaserad tegel, en träskål, jungfru, block, tallriksplattor, en trätallrik samt ett bartmankrus. Ett intressant fynd gjordes även under däck, en skifferplatta med inristade tecken, bl a ett fartyg från 1500-talets senare hälft. Föremålen omhändertogs av Göteborgs sjöfartsmuseum.
Tradition: Vraket har tolkats som utgörande resterna av ett av David Slamans fartyg. Enligt traditionen skall denne välbärgade köpman, sänkt fyra av sina fem fartyg, bränt sitt slott och seglat iväg ombord på det femte fartyget med alla sina rikedomar ombord. Anledningen härtill var att när Bohuslän, efter freden vid Roskilde 1658, tillföll Sverige, så tömdes landskapet på tillgångar av svenskarna. Slamans fartyg var så kallade "kofferdifartyg" vilka erbjöds en del privilegier i form av bl a reducerad tull, mot att de i orostider kunde konfiskeras av staten och användas som örlogsfartyg. Slaman var ursprungligen holländare men han bodde och verkade i Danmark och var en sann dansk patriot. Att hans fartyg skulle tillfalla ärkefienden Sveriges flotta var för honom otänkbart. Tre av fartygen sänkte han enligt traditionen i linje, för att lättare kunna återfinna dem. Skeppens läge skulle ha varit sådant att på en gång kunde iakttagas över den terrängsvacka som förbinder S Gubbebågen med Lillegohamn. Ett av vraken sägs ligga söder om Gubbebågen ned mot skäret Pularn, det tredje norr om Lillegohamn.
Terräng: Dy, slam
Orientering: 50 meter utanför hamnbassängens inre kloakledning, Ulebergs hamn
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.