Träindustri (L2001:681)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: By 308:1

Alternativnamn: Länsmanssågen

Geografisk plats: By socken, Dalarna

1) 2) Område med husbehovsindustrier, 80x35 m st (N-S), beståendeav 1 sågruin, 1kvarnruin, 1 tegelugn, 1 kolbotten och 1 vattenhjulsränna.1) Sågruin, 12x5 m (NNV-SSÖ), 0.4-0.8 m h, i NNV och VSV delen kallmurad i 2-3 skift,av 0.4-1 m st, kantiga gråstensblock, i ÖNÖ delen 2 rundade gråstensblock, 0.8-1 m st, och1 markfast block, 2 m l, 0.8 m h. I SÖ delen av anläggningen ligger ett lagerblock, 0.7 m stoch 0.5 m h. I mellersta delen av anläggningen finns en förtagningåt VSV, 0.6 m dj,troligen för drivaggregatet för sågen.I anslutning till och SSÖ om ovanstående är:2) Kvarnruin, 5x4 m (NNV-SSÖ), bestående av en plan, ställvis stensatt yta, i V kantenmed antydan till kallmurad, numera utrasad grundmur av 0.25-0.4 mst, kantiga och rundadegråstenar.I anslutning till och Ö om kvarnruinen är:Vattenhjulsränna, 8 m l, 1.5 m br (NNV-SSÖ), 0.4-0.6 m dj i den Ösidan kallmurad i 2-3skift av 0.3-0.6 m st, rundade och kantiga stenar. Rännan är tvärtavslutad i N, och öppen åtS, troligen till ett överfallshjul. Troligen har nr 2 även sträcktsig åt Ö över nr 2 och vilat påkallmuren på den Ö kanten av vattenhjulsrännan.4 m V om kvarnruinen är:Tegelugn(?), 6x4 m (NV-SÖ), 0.5-1 m dj, med fyllning av skörbrändsten och tegelskärv.Fyllningen är ställvis kraftigt sotig.3 m VSV om tegelugnen(?) är:Kolbotten, närmast kvadratisk, 10x10 m, omgiven av en vall, 0.3-0.8 m br och 0.2-0.3 m h,med fyllning av stybb.Ö om tegelugnen(?) löper en väg, 2.5 m br, som troligen leder nertill sågen (nr 1).Dammvall har troligen funnits ca 80 m N om området, men är omöjligatt identifiera idag,på grund av en utvidgning av bäckloppet.

Terräng: I bäck och på V sidan av bäckravin i blockig moränmark. Skogsmark(gran).

Orientering: 20 m ÖNÖ om grusväg (NNV-SSÖ).

Antikvarisk kommentar: I anslutning till RAÄ-nr 308 ligger två slaggförekomster, RAÄ-nr212.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS