Träindustri (L2008:4233)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Kisa 244

Geografisk plats: Kisa socken, Östergötland

Sågverkslämningar, ca 35-70x55 m (VNV-ÖSÖ), bestående av 1 dammvall, 1 stenfundament och 1 sågbyggnad, dessutom 2 rensade nästan vattenfåror nedom dammbyggnaden.
Dammvallen, i områdets SV kant, är något vinklad, ca 70 m l (NV-SÖ och ÖNÖ-VSV), 3-4 m br och intill 2 m h från N delen, kallmurad av vanligen 0,4-0,6 m st stenar samt mindre kilstenar. Längs med hela dess övre S sida är en 0,4 m br betongkant. Den har två 10 m br dammöppningar med träövergångar, där den SÖ av dem har till synes välbevarat luckreglage med uppstickande två trästolpar, 0,5 m h. Den NV dammöppningen verkar igensatt av betong med däri två mindre betongrör för genomrinnande vatten, och i dess övre betongkant två smala järnstänger, 0,3 m h, en med T-form. Den VSV sidan av dammöppningen, mot fallet, är kantad av betong, ca 10 m l (N-S) och 1,5 m h, den motstående sidan kallmurad. Dammvallen är något skadad i V änden, en skada täckt av stenar. Vid besiktningstillfället 2012 låg dammens vatten i nivå med dammvallens högsta del, och mot och längs vallens S sida var lagd en gummiduk fasthållen av bräder liggande på betongkanten.
Stenfundamentet, beläget i Ö vattenfåran och NV om sågbyggnaden ca 4 m ut i vattnet, är ca 3x2 m och 2 m h ovan vattenytan (ögonmått), kallmurad med plan övermossad ovansida. Det har troligen varit del av det hjulhus med vattenhjul som fanns kvar vid den kvarninventering som gjordes av Östergötlands museum 1978, då även vattenrännan fanns kvar, dock murken och delvis nedrasad.
Sågbyggnaden är 20x5-8 m l (ÖNÖ-VSV) och ca 5 m h, rödmålad med stående brädväggar, delvis öppen på SSÖ sidan. Den äldsta VSV delen är 14x5 m l, med den NNV långsidan stående på huggen stenfot och SSÖ långsidan på sju kallmurade stenplintar, 1x1 m och 0,5-0,6 m h, efter en renovering med påbyggda betongplintar. Golvet är delvis raserat och under golvet skymtar en ojämn ränna/dike, 5-6 m l, ca 1 m dj och i botten ca 1 m br. Förutom diverse redskap finns i byggnaden drivhjul i ursprungliga lägen, remdelar, sågbord med sågklinga och en kvarnsten. I den ÖNÖ nyare delen av byggnaden är en mindre betongsockel.
Nedom den SÖ dammöppningen är en tämligen välrensad vattenfåra, för den ursprungliga kvarn- och sågrännan. Nedom den NV dammöppningen är en stenrensad fåra, ca 10 m l och 2-2,5 m br (med ögonmått), i övrigt är fåran något ojämn. Nedom dammen är i övrigt omrörd, vid besiktningen torrlagd blockrik mark.
På kartor från 1799 och 1820 finns vid Ö vattenfåran två byggnader, en såg och en kvarn. Enligt kvarninventeringen 1978 nedlades sågen 1958, men enligt uppgift har den använts senare för husbehov, eldriven.

Terräng: NÖ-sluttande vattendrag. Skogsmark (lövsly och ung lösvskog), tomtmark.

Antikvarisk kommentar: Den V delen av dammvallen och vattenfåran är inte med i äldre kartmaterial. Är den byggd för flottning? Flottning har förekommit i vattendraget ända in på 1930-talet, enligt lokalboende.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS