Fornborg (L2008:9367)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Bro 59:1

Geografisk plats: Bro socken, Värmland

Fornborg, 155x90 m (NNÖ-SSV), bestående av stenvallar i VNV-NNÖ-ÖSÖ, 440 m l, i SSV begränsad av brant stup. I NNÖ, där terrängen är flack, är en 30 m l yttre stenvall (N-S).

Från den NNÖ kortsidan löper en inre stenvall inuti borgen, 70 m l (NNÖ-SSV). Från det SV hörnet löper en inre stenvall 40 m l (NÖ-SV). Stenvallarna är 2-11 m br, vanligen 2-3 m br och 0,2-1,2 m h. Stenarna är 0,2-0,9 m st och utgörs i den VNV halvan av naturligt rundade stenar, medan den ÖSÖ halvan företrädesvis består av huggen, kantig sten. Vallen är bredast i den NNÖ kortsidan, där det också finns en öppning, ca 9 m br. I öppningen är vallen bredast, upp till 11 m. I anslutning till öppningen är den yttre vallen. I den SSV kortsidan finns ca 3 något flackare sprickor i stupet, där rikligt med kantig sten är utkastat.

Fornborgen är byggd så att den ÖSÖ delen, samt de inre vallkonstruktionerna innesluter bergets krön och är lagda på bergets brantaste del, medan den VNV vallen är belägen på flackare mark och är här stensträngsliknande. Vallen följer här en naturlig terrass. Borgens ÖSÖ halva är risbevuxen med berg i dagen och tallar, och den VNV delen är mer öppen, gräsbevuxen och glest med tallar. I anslutning till den yttre murbiten i NNÖ är möjligen rester efter stenbrott. Terrängen främst i V men även S om borgen visar spår efter odling i terrasser.

Terräng: SSV delen av krön av berg (NNÖ-SSV), den uppstickande kröntoppen omges i N-Ö-S av flackare skogsmark. Från den SÖ delen skymtar Vänern och i NV är Tjärn och sankare partier.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS