Publicerad av: länsstyrelsen
Alternativnamn: Linde såg
Geografisk plats: Linde socken, Västmanland
Plats för Linde såg och tegelbruk 50x25 meter (N-S) enligt häradskartan från åren 1864-67.
Omkring 20 m nedströms den befintliga brodammen påträffas längs Ö strandkanten rest efter en husgrund i form av en stensatt kallmurad grund längs sträcka om 10 m (N-S). Grunden har tydliga hörnstenar som är 0,5-0,7 m stora i två skift med däremellan är 0,3-0,5 m st stenar och inom husgrunden en stenfyllning med en bredd om 2 m. Byggnaden saknar grundstenar i dess Ö halva och förefaller vara anlagd delvis över vattendraget.
Hjulhusfundamentet utgörs av en oval igenvuxen holme som är 10 m (N-S) lång, upp till 3 m br och 0,6 m h. Vid holmens sidor är utrasade stenar efter tidigare fundament. Parallellt längs Ö strandkanten är en kallmurad mur längs en sträcka om 30 m. Längts i N är muren anlagd omkring 1,5-2 m ut i vattendraget med vatten rinnandes mellan båda sidor. I S delen är muren anlagd på strandkanten. Muren är upp till 1,5 m br, kallmurad med huggen sten, 0,3-0,7 m st, med oregelbunden form, anlagd i oregelbundna skift. Byggnadens bredd kan endast observeras vid S kortsidan där en mur med 10 m bredd är belägen. Resterande del av den västra långsidan saknas och är möjligen övertorvade och täckta av slagg- och jordmassor från ravinens sluttning.
Inga lämningar efter tegelbruket kunde påträffas. Vid platsen där tegelbruksbyggnaden, enligt 1863 års karta varit belägen, fanns lämningar efter kraftstationen.
Terräng: Åravin
Antikvarisk kommentar: Byggnaderna förekommer även i kartor från åren 1863 och 1865. I historisk-geografiskt och statistiskt lexicon över Sverige från 1863 anges att det i Lindesby fanns ett tegelbruk och en såg. I egendomsannons i Nerikes allehanda från år 1889 för ”Egendomen Lindesby” beskrivs egendomen äga ”nybyggd, enbladig såg och tegelverk för vattenkraft..” (1889-06-05:4).
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.