Hammarområde (L2019:4294)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Länsstyrelsen Västra Götaland

Alternativnamn: Nya Bruket

Geografisk plats: Bäcke socken, Dalsland

Hammarområde, ca 100x60-120 m (NÖ-SV), bestående av minst 4 husgrunder, 1 dammvall, 2 dammvallsfundament, 1 grävd ränna och 1 jordkällare.
Husgrunderna är 6-10 x 6-10 m st, och 0,3-1,8 m h, av kallmurade stenar och betong, vissa delvis ingrävda i dammvallen och i marken. En av grunderna är belägen på ömse sidor av den grävda rännan och har troligen utgjort smedja.
Dammvallen, belägen i NÖ delen av området, är ca 50 m l (VNV-ÖSÖ), 3 m br och intill 2,5 m h, av jord och kallmurade stenar, löper över en grävd ränna i ÖSÖ, där den består av betong. Dammvallen är borttagen över åfåran. Den grävda rännan är ca 60 m l (NNÖ-SSV), 2-4 m br och 0,5-2 m dj och viker av mot NV i NNÖ. Dammvallsfundamenten, belägna intill åfåran, är dels av betong, dels av kallmurade stenar. Jordkällaren, belägen i S delen av området, är 6x5 m (VNV-ÖSÖ) och 1-2 m h, av kallmurade, tuktade stenar och betong. I VNV är en ingång, 0,5 m br och 1,5 m h med kvarstående trädörr. Över hela området ligger mängder med slagg; grå-ljusbrun-svart, blåsig och lättfluten samt även mycket kol och sotig jord i marken. Anläggningarna är belägna V om den gamla vägen förutom en källargrund som ligger Ö om vägen i SÖ delen av området.
Här ska ”Nya bruket” med spiktillverkning ha anlagts under 1840-talet på grund av vattenbrist vid Bäckefors bruk. Det ska bland annat ha funnits en smedja med 3 spikhammare. Nya bruket drevs senare mestadels som mekanisk verkstad och gjuteri, till dess att Anders Magnus Bjurström 1909 köpte upp bruket med dess egendomar för att här bedriva broddtillverkning under namnet Bäckefors Bruks AB. Ett järnverk är markerat här på häradsekonomiska kartan 1890-97.

Terräng: Lågt och flackt liggande område intill höjdparti, isälvssediment. Skogsmark, gles lövskog.

Antikvarisk kommentar: Anläggningen har tillkommit före 1850 och har en mycket stark koppling till Bäckefors bruk (L1966:3047).

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS