Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Dingtuna 253:1
Alternativnamn: Skansberget
Geografisk plats: Dingtuna socken, Västmanland
Fornborg, 150X120 m (N-S). Begränsas i SÖ-S-SV av branta stup, där stenar vräkts ner och ligger nedanför bergskanten, och i V-N-Ö av stenmur- och vall, delvis dubbel. Den inre muren (S) är ca 140 m l, bågformad, 8-12 m br och 1-3 m h, från utsidan dock intill 5 m h, av mestadels 0.3-0.6 m st stenar. I NÖ delen är en öppning 2 m br. I muren invid och SÖ om öppningen, är 2 gropar, 2 m diam och 0.5 m dj. Spår efter torn? Från murens N parti sträcker sig en kort mur ca 5 m l mot SV och bergområdets inre.
Den yttre muren (N) är ca 150 m l 2-3 m br och vanligen 1 m h, av mestadels 0.7-1.5 m st stenar och block. Muren är ställvis mycket sporadisk och är på flera ställen avbruten av berg. Den yttre muren skyddar porten i NÖ och ansluter till den inre muren i Ö. Den inre muren har på några ställen på utsidan spår av kallmur men är till stora delar utfallen till en stenvall. I V och S delarna av murarna har sten vräkts ned och ligger nedanför bergskanten. borgens inre utgörs till vissa delar av släta hällytor och något SV om mitten anger I.Schnell en igenväxt vattengrop, nu närmast helt upptorkad.
Ca 5 m V om den S murens SV del och nedanför bergssidan finns en stenfri yta, 15x15 m st. (NV-SÖ) som förefaller röjd. Den begränsas åt SV av en diffus stenrad där några stenar förefaller varalagda i kant.
Borgområdet är beväxt med mestadels tallar och några lövträd.
Terräng: Krön av berg. Skogsmark (barrskog).
Antikvarisk kommentar: Har även RAÄ-nr 40 i Lillhärads sn.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.