Stensättning (L1958:4793)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Kristdala 554:3

Geografisk plats: Kristdala socken, Småland

1) Stensättning, rund, 6 m diam och 0,2 m h. Övertorvad med iytan talrika stenar, 0,2-0,4 m st. I mitten är ett stenblock1,6x1,1 m (Ö-V) och 0,9 m h. Kantkedja, 0,2-0,3 m h, av 19stenar, 0,3-0,9 m l. I N och NV är 3-5 kantstenar bortförda, 3ligger inom stensättning strax innanför kanten. Skadan beror påatt djurens väg från ladugården leder förbi och genomfornlämningens NV del. Beväxt med 1 björk. 51 m VSV om nr 1 är2) Stensättning, rund, 8 m diam och 0,1 m h. Övertorvad med iytan talrika stenar 0,1-0,4 m st stenar. N om mitten är ettblock 0,8x0,6 m (Ö-V), 0,15 m h. S om mitten är en sten 0,45x0,2m (N-S) 0,2 m h. Kantkedja, ställvis gles, 0,1-0,2 m h av0,4-0,6 m l stenar. Beväxt med 2 enbuskar. 0,5 m NÖ om nr 2 är:3) Stensättning?, rund, 7 m diam och 0,4 m h. Övertorvad med iytan måttligt med stenar 0,2-0,5 m st, främst i S. I S är ettblock 2x1,5 m (Ö-V), 1 m h. Tätt beväxt med enbuskar. Kan varanaturbildning. 13 m SV om 2: 4) Stensättning?, närmast rund,3-4 m diam och 0,2 m h. Fyllning av 0,1 m st stenar och enstaka0,1-0,3 m st stenar, övermossade. I NNV är ett block, 1,3x1 m(NÖ-SV) och 0,8 m h. Enstaka stenar är kantiga, möjligenskörbrända. 8 m ÖNÖ om 3: 5) Skärvstenshög?, närmast oval,9x5,5 m (NV-SÖ) och 0,4 m h, av intill 0,1 m st stenar ochenstaka 0,1-0,2 m st stenar. I mitten och mot NÖ är en grop, 2,5m diam och 0,2 m dj. V kanten belagd med ett 10-tal block,0,5-1,1 m st (sentida röjningssten). Enstaka stenar är sköra(naturligt vittrade?). Kan vara röjningssten. Lämningen ärövermossad och beväxt med enstaka enar.

Terräng: Svag SV-sluttning av flack berghäll, moränmark med berg i dagen.Hagmark.

Orientering: 21 m VNV om SV hörn av ladugård. Nr 2 är 29 m N om vägkant och 8m SÖ om åkerkant.

Antikvarisk kommentar: Överförd från Tuna sn nr. 210, i samband med digitalisering 2003,Kalmar. D.T.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS