Kyrka/kapell (rester av äldre byggnadsfas), bestående murverk eller stenläggning på tre ställen runt kyrkan. Den första stenläggningen finns ca 2 meter väster om sydportalen till kyrkan och utgörs av en ca 4 m lång i V respektive 1,6 m lång i Ö av upp till 1,3x0,9 m stora kalkstensflisor.
Denna påträffades vid arkeologisk undersökning år 2003. Undersökningens syfte var att bekräfta om Hamra kyrka haft korsarm i ett ursprungligt uppförande. Väster om kyrkan konstaterades också en begravning med täckstenar av kalkstensflisor, denna undersöktes inte.
I samband med schaktningsövervakning 2020 påträffades längs korets östra sida en ca 7 meter lång trolig syll av större kalkstenar, 1,2-0,6 meter stora i nord-sydlig riktning belägen omedelbart öster om östra korväggen. Stenraden är något vinklad gentemot koret vilket innebär att den norra delen ligger en bit utanför korväggen mot öster, medan den södra delen ligger dikt an till koret, möjligen till en del in under korväggen. I norra änden av stenraden, ligger en sten vinklad mot väster i höjd med hörnet på koret.
Även på kyrkans västra sida registrerades en strax under torven belägen stenläggning, bestående av grunden till en mur i öst-västlig riktning som sannolikt utgjort en planerad utbyggnad av en korsformad kyrka. Grundmuren är ca 1,4 meter bred och synlig (avtorvad) till en längd av ca 3,5 meter mot väster, bestående av vällagda och plana större kalkhällar, 0,5-1,0 meter stora. Längs båda kanterna av grundmuren finns på högkant ställda tunna kalkhällar, varierande i längd mellan 0,3-0,7 meter och ca 3 cm tjocka.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.