Område med fossil åkermark (L2022:848)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Kula - Kulturlandskap AB

Geografisk plats: Sibbarp socken, Halland

Fossil åkermark bestående av minst ett hundratal röjningsrösen, terrasskanter, stensträngar, hak, stenmurar m m. Inom och strax utanför området finns flera monumentala gravar och ett stort block med skålgropar (L1997:9487). Röjningsrösenas storlek och karaktär varierar starkt och är påverkade av de olika faserna i odlingsmarkens utnyttjande. Det kan inte uteslutas att det bland rösena finns ytterligare gravar. De flesta terrasskanterna återfinns i norra hälften av området. Flera av dem löper parallellt i N-S eller NV-SO och utgör rester efter ett äldre system med bandparceller med ett ursprung i tidig medeltid. Parcellsystemet kan delvis även avläsas på 1700- och 1800-talets kartor. Terrasskanterna varierar överlag i mäktighet från 0,5 till 1,5 meter. De mäktigaste kolluvierna uppträder längst i norr och avgränsar där odlingsytor som troligen varit i bruk in på 1900-talet. I ekskogen i mellersta och nordöstra delen är formspråket mera dämpat; parcellgränserna utgörs här även av några stensträngar. I norr avgränsas den sentida odlingen av en tvärgående, 1,5 meter hög terrasskant som tydligt överlagrar lägre terrasseringar och stensträngar i öster. I mellersta delen löper flera ålderdomliga hålvägar.
Den fossila åkermarken är mycket varierad och, inte minst tack vare betet, mycket lätt överblickbar. Tydliga överlagringar och samvariationen med andra fornlämningar innebär att området sammantaget kan beskrivas som synnerligen värdefullt ur både vetenskaplig och pedagogiskt synvinkel.
Det fossila odlingslandskapet ligger på ytor som nästan helt fungerar som äng på kartor över Joastorp från 1754 och 1854.

Terräng: Småkullig moränmark på platå i väster, sluttande terräng (mot SO) i öster.

Antikvarisk kommentar: Fossil odlingsmiljö av högsta vetenskapliga och pedagogiska värde. Stor formvariation, med ett stort antal förhistoriska gravar, skålgropsblock och hålvägar. Välhävdad naturbetesmark i norra delen.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS