Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Stockholm 863
Geografisk plats: Stockholm socken, Uppland
Fartygslämning byggd i klinkteknik och till synes helt i furu. Bordläggningen är mellan 30-40cm bred och 4-5 cm tjock, de är fastsatta med trädymlingar i spanten (cirka 4cm i diameter). Lannen (skarven mellan bordläggningsplankorna) i bordläggningen är fastsatta med omböjda järnspikar av handsmidd typ. Borden är tätade med vad som troligen utgör tjärat djurhår. En av bordläggningsplankorna hade en påspikad lagningslapp. Mellan bordet och lagningslappen var tätningen gjord av mossa, vilket visar att skeppet anatagligen var gammalt och gistet.
Akterstäven påträffades inte men bordhalsarna i aktern visar att lutningen varit cirka 127grader. Bottenstockarna är cirka 28x24cm höga resp. breda. Avståndet var cirka 20-30cm. Av bottenstockarnas form att döma är intrycket att skeppet varit relativt bukigt och lastdrygt.
Kölen är cirka 24 cm bred och 28cm hög. Mellan kölen och sambordet påträffades rödgods med dekor i grönt och vitt (kritpipslera), handblåsta glasskärvor, en bit slagen flinta och en bit läder.
Intrycket är att skeppet är grovhugget byggt. Lämningen ligger med 45 graders slagsida åt babord. En grov uppskattning på ursprunglig längd är 20-25 meter och bredd på 5-6 meter. Tre dendrokronologiska prover togs : två bordläggningsplankor och en på lagningslappen, dock utan resultat. Fartygslämningen bedöms dock utifrån byggnadssätt och fynd vara från 1600-talet.
Orientering: Norr om korsningen Hovslagargatan/Södra Blasieholmshamnen.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.