Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Sveg 796
Alternativnamn: Solbergsvallarne, Sålnbergsbodarna
Geografisk plats: Sveg socken, Härjedalen
Fäbod, Sålnbergsbodarna, bestående av 6 bebyggda vallar med till största delen bevarat öppet landskap och flera byggnader från 1700-1800-tal, nu nyttjade som fritidshus. Inom området och i anslutning till de gamla vallarna finns 2 jordkällargrunder och 3 husgrunder, varav ett par osäkra. Mitt i området är en skogbeväxt äga som tidigare varit stenröjd och öppen, vari noterades 2 stenrösen och i N-sluttningen nedom ett par terrasseringar avgränsade av 0,5-1 m h terrasskanter/hak. En ny bebyggelseenhet har tillkommit i områdets N och centrala del.
En av källargrunderna, ingrävd i låg V-sluttning i områdets V del och 1 m V om bodstuga, är 4x3 m (Ö-V) och 0,4 m dj, med enstaka stenar i kanten. Mot V är en 1 m br öppning. I NV och SV kantad av ojämna jordvallar, 0,5 m br och 0,2 m h. Fylld av kompost(?).
Den andra källargrunden, ca 50 m NÖ därom, 13 m NV om bodstuga och i kant mot N-sluttning, är 5x4 m (N-S) med en ca 1 m br och 0,2-0,6 m h övermossad stenfot. Mot N är en minst 1 m br öppning, otydlig p.g.a. utrasade stenar.
Av två nära varandra liggande uthusgrunder i områdets SÖ-ligaste del, är en 6x4 m (VNV-ÖSÖ) med tämligen glesa intill 0,3 m h grundstenar. Den andra, SV därom, har något osäker begränsning, ca 7x5 m (VNV-ÖSÖ) med intill 0,1 m h glesa grundstenar, i ÖSÖ kanten möjligen en trappsten, 0,7x0,5 m och 0,1 m h.
En osäker grund, i områdets centrala del, utgörs av en ojämn förhöjning, 6x4 m (VNV-ÖSÖ) och 0,3-0,4 m h, av jord och i dess mitt en del sten under mossan samt i kanten ett par stenar. Ojämn svacka i ÖSÖ sidan. Förhöjningen är avgränsad på tre sidor av ett 0,1 m dj och 0,2 m br dike. Täckt av några enbuskar och lövsly.
Av de två oregelbundna stenrösena inom den skogbeväxta ägan är ett ca 3 m diam och 0,1-0,4 m h och det andra ca 4 m diam och 0,9 m h. De ligger med 5 m:s mellanrum intill ett 0,3-0,4 m h åkerhak i ÖSÖ. Troligen röjningsrösen men placeringen gör att de möjligen kan vara rester av någon förstörd byggnad.
Äldsta kartbelägg på en karta från 1828, där benämnd Solbergsvallarne. År 1993 gjordes Jämtlands läns museum en byggnadsinventering i fäboden.
Terräng: Krön och sluttningar mot N och S, moränmark. Tomtmark med inslag av skogsmark (blandskog, mest björk).
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.