Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Stockholm 708
Alternativnamn: "BÅT VI"
Geografisk plats: Stockholm socken, Uppland
Status: Endast ett mindre parti av båten var bevarad. Den del av kölen som påträffades var 327 cm lång, men var kapad i bägge ändar. Kölen var näsmast Y-formad med en längsgående ås på ovansidan. Utefter ovansidans kanter var tio stycken grovt huggna, rektangulära urtag upptagna. Dessa var mellan 1,5-2,5 cm djupa och mätte ca 3-5 x 4-7 cm. I vissa av urtagen fanns rester av korroderat järn.
Inga fragment av stävar fanns bevarade.
Bordläggingen var bevarad till 12 fragmentariska bordgångar på ena sidan och 12 på den andra. En 13:e och 14:e bordgång påträffades även, men dessa hann aldrig dokumenteras p.g.a. ras i området. För och akter kunde inte bestämmas, då laskarna i borden var riktade åt olika håll. Samtliga bordgångar bestod av högst två bordplankor. Bordens bredd varierade mellan ca 25 - 30 cm, och dess tjocklek var ca 2,5 - 3 cm. Nåten var tätade med drevsnoddar av djurhår, och laskarna var tätade med platta kakor av samma material. Bordstråken var sammanfogade med omböjda järnnaglar.
Elva spant var delvis bevarade. Både bottenstockar och upplängor fanns representerade. Spanten var fästade med tränaglar, även i kölen. Centrumavståndet mellan dem var ca 50 cm. Upplängorna var fästade till bottenstockarna med horisontella laskar. Spanten var av kraftiga dimensioner, en bredd på 15-20 cm och en tjocklek på 10-15 cm var vanligt. Största tjockleken var 17 cm.
En tvärbalk, avbruten i bägge ändar, påträffades. Den var grov och mätte 540x20x24 cm. Tvärsnittet var rundat. Vid friläggandet vilade den på upplängorna, spant 8. Ett antal tränagelhål var upptagna i balken. Ovanpå balken var ytterligare en del fäst med en tränagel försedd med ett koniskt huvud. Denna övre del var konkav på undersidan, d.v.s. den sida som låg an mot balken. Dess ovansida var rundad. Denna del mätte 120x16x16 cm.
En del av ett avbrutet kölsvin återfanns i ursprungligt läge. Det var på undersidan uthugget för spanten 6, 7 och 8. Dess ovansida var plan och närmast rektangulär i formen. Kölsvinet mätte 120x30x20 cm och var fäst med tränaglar i spanten. På den del som fanns bevarad fanns inga tecken på mastspår.
På flera ställen påträffades lagningslappar, som var tätade med tjärat drev och fästade med spik. En av lagningarna, som bestod av tre plankor, låg i bordens längdriktning under spanten.
Bärgning: Båten påträffades under de arkeologiska undersökningarna på Helgeandsholmen 1978-1980.
Efter friläggningsfasen vidtog dokumentation in situ. Jordprover av olika slag samlades in. Kompletterande prov för bl.a. mikrofossilanalys och dendrokronologi togs. Därefter vidtog lyft- och fullskaledokumentationsfasen. Delarna transporterades till SSHM för konservering.
Orientering: Helgeandsholmen, Stockholms ström
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.