Hytt- och hammarområde (L2020:5108)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Länsstyrelsen Västra Götaland

Geografisk plats: Undenäs socken, Västergötland

Hytt- och hammarområde, ca 100x30-40 m (NÖ-SV), bestående av minst 2 husgrunder, 2 dammvallsfundament, 2 slaggvarp, spridd masugnsslagg och smidesslagg samt 1 möjlig kolbotten.
Den ena grunden, belägen intill bäckens vänstra strömriktning, är 12x7 m (Ö-V) och 0,2-0,5 m h av övertorvade stenar. I mitten är en förhöjning, 2 m st och 0,5 m h, av övertorvade stenar och slagg, tung, grå-svart och rödaktig. Omedelbart V om grunden är en grävd ränna, 7 m l (N-S), 0,5-1 m br och 0,1-0,5 m dj, torrlagd. V om denna är fundament efter en möjlig dammvall i form av mycket sten i kanterna, 1,5 m br och intill 0,5 m h. Den andra grunden, belägen på ett delkrön ca 15 m från bäckens högra strömriktning, är 9x3 m (N-S) och 0,4 m h, av övertorvade stenar. I V kanten syns flera större stenar och rikligt med slagg, grå-svarta, lätta och flutna. Från grundens S sida löper en vall, ca 10 m l (N-S), 2 m br och 0,1-0,2 m h, mot bäcken. Vid bäckens vänstra strömriktning i SV delen av området, är ett fundament, 2x2 m st och 0,5-1 m h, av kallmurade stenar, 0,2-0,4 m st, möjligen rest av en dammvall. Längs vänster sida strömriktningen, nedströms bäcken där den gör en kraftig sväng, är slaggvarpen, 2 m st och 0,5-0,8 m h, med sotig jord, slagg och flera gråaktiga bottenskållor. Den möjliga kolbottnen, belägen på höjden SÖ om bäcken, är u-formad, 7x5 m (Ö-V), på tre sidor begränsad av en vall, 0,5-1 m br och 0,5 m h, av sotig jord och utan synliga eller kännbara stenar. Ytterligare lämningar kan finnas i området.
Både smidesslag och masugnsslagg har påträffats i terrängen kring bäcken, vilket talar för att en masugn och hammare bör ha funnits här. Vid renovering av den intilliggande gården för fem år sedan påträffades mycket järnslagg och en järnsmälta under delar av huset.
I Vadstena klosters jordeböcker 1457 och 1466 omnämns en smedja och vattenhammare inom Forsviks egendom. Grönhults gård bytte klostret till sig 1447 och 1457 anges att gården ligger under Forsvik. Det är möjligt att nämnda hammare var belägen här.
I SV delen av området ska en kvarn varit belägen enligt en karta år 1700.

Terräng: Krön och sluttningar av moränhöjd och bäckravin. Skogsmark, gles blandskog och föryngringsyta.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS