Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Utö 190
Alternativnamn: "RÖKOVRAKET"
Geografisk plats: Utö socken, Södermanland
Datering: En av de bärgade tallrikarna var märkt "TF", som står för Tillinge fabrik, vilka startade sin tillverkning 1859. Ett bärgat piphuvud av porslin har daterats kring sekelskiftet 17-1800. En flaska från vraket har daterats till senare hälften av 1800-talet.
Fyndlista: Bärgat av sportdykare: Flaskor, kikare, sigillstamp, piphuvud, tallrik, träsked, bläckhorn, medicinflaskor m m. Privat ägo.
Bärgning: Vraket lokaliserades av sportdykare vilka bärgade ett antal föremål från detsamma. Marinarkeologisektionen i DK Dykvännerna fick möjlighet att dokumentera föremålen och har även mätt upp vraket 2002. Syftet med uppmätningen och dokumentationen av föremålen har varit att skapa en uppfattning om vad för slags fartyg det rör sig om samt hur gammalt det är. Detta för att möjliggöra en identifiering av vraket. Vraklämningen har utifrån insamlade data tolkats som en jakt från senare hälften av 1800-talet.
Status: Vraket är knappt 17 meter långt och 5,5 meter brett och ligger med en svag slagsida åt styrbord nedanför den klippa som ovan vattenytan bildar ön ö Röko. Förstäven står på ursprunglig plats men bordhalsarna har lossnat och spunningen särat på sig omkring 40 cm på vardera sidan när dogbanden lossnat. Däcksplankorna har alla lossnat och kanat ned mot brädgångsstöttorna på styrbordssidan. Alla däcksbalkar har lossnat och ligger nedfallna i skrovet. Även bråspelet har fallit ned i skrovet och ligger nu under en däcksbalk. I närheten av bråspelet sticker en låda fram bland bråten. Mellan två däcksbalkar finns en karm till en lastlucka bevarad. Under dessa däcksbalkar ligger ett löst pumprör. Akter om lastluckan står en tunna. Enligt uppgift från de sportdykare som bärgade på vraket är denna full med tjära. Ytterligare en tunna står utanför vraket på styrbordssidan. I aktern saknas bevarade strukturer av fartygets däck helt. Akterstäven har fallit ut men akterstävsföljaren står på ursprunglig plats. Hela akterspegeln är borta. Akter om vraket ligger en stor mängd spridda vrakdelar vilka kan vara rester av överbyggnader eller liknande. På botten nedanför skrovets babordssida ligger rester av bord med spygatter av brons eller koppar. 5-10 meter utanför vraket på styrbordssidan ligger någon slags rundhult som är för kort för att vara en mast. Längs skrovsidorna har iakttagits tre röstjärn på vardera sidan. Uppe i bergssluttningen, på 16 meters djup ligger ett roder, vilket kan tillhöra vraket (status 2002).
Terräng: Sandig dybotten
Orientering: Östra Röko, Mysingen
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.