Övrigt (L1959:2197)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Göteborg 512

Geografisk plats: Göteborg socken, Västergötland

Under perioden april-maj 2012 genomförde Bohusläns museum en arkeologisk förundersökning inom en del av fornlämningen Göteborg 218, vilken är stadslager inom Nya Lödöse. Förundersökningen berörde även Göteborg 452 som utgör fyndplatsen för en eller flera stenkistor samt en fragmentarisk fartygslämning, vilka påträffades vid anläggningsarbeten 1971. Förundersökningsområdet omfattade dels en 250 m lång sträcka av Säveån, dels den norra åbrinken inom samma sträckning. Undersökningen av vattenområdet utfördes genom okulär avsökning med dykare samt användning av ejektorsug. Den norra åbrinken undersöktes genom schaktning. Förundersökningen av vattenområdet resulterade i två pålanläggningar, anläggning 1 och 2, samt fynd av historisk keramik och en del lösa båtdelar, anläggning 3. De senare ska med all säkerhet knytas till den ovan nämnda fartygslämningen, Göteborg 452. Dendrokronologiska analyser av träprover visar att båten kan dateras till omkring år 1520 AD och att timrets ståndort sannolikt återfinns i Skåne. Keramiken omfattade de sedvanliga godstyperna från historiska stadsmiljöer. Schakten i den norra åbrinken resulterade i flera intressanta anläggningar vilka bedöms tillhöra den senmedeltida stadsbildningen. Anläggning 4 är en gångbro av trä, anläggning 5 är en större yta stensatt med kullersten och anläggning 6 ett par större stenblock som kan ha utgjort delar av en strandskoning samt anläggning 7 som består av en yngre stenmur/strandskoning. Ytterligare undersökningar bedöms ge goda möjligheter att binda ihop anläggningarna med tidigare dokumenterade anläggningar i närområdet.

Norra åbrinken
Sammanlagt grävdes åtta schakt i den norra åbrinken, varav schakt 2, 5, 7 och 8 helt eller delvis förlades under aktuell vattennivå. Schakten förlades rätvinkligt mot strandlinjen på båda sidor av gångbron. Gemensamt för hela området var tjocka fyllnadslager, mellan 0,6 - 1,0 m tjocka, med undantag för de schakt som grävdes i åbottnen. I de senare påträffades inget av arkeologiskt intresse. Uppgrävda massor var omrörda och bestod omväxlande av avlagrad sand, lera och erosionssten. Vid schaktning i norra åbrinken påträffades fyra anläggningar, varav de tre första framkom i schakten nedströms gång-/cykelbron. Fyndförekomsten var förhållandevis begränsad, och bestod av keramik, glas, tegel, ben, spik och slagg. Mycket av detta framkom i omrörda massor.

Anläggning 5 (schakt 3, 4 och 5)
Anläggningen utgörs av en stenlagd yta bestående av kullersten med fraktion 0,1-0,15 m. Stenkonstruktionen är belägen 0,6-0,8 m under nuvarande markhorisont i schakt 3. I schakt 4 är djupet ca 0,9 m medan det i den norra delen av schakt 3 är endast 0,2-0,3 m. Den frilagda ytan av anläggningen uppgick till 9-10 m² sammantaget. Anläggningen har osäker utbredning men bedöms ansluta till anläggning 4 i schakt 1.

Texten ovan är excerperad från rapporten Säveån genom Gamlestaden, skriven av Thomas Bergstrand, Bohusläns museum.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS