Kyrka/kapell (L2024:7244)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: STIFT. HALLANDS LÄNSMUSEER HALMSTAD O VARBERG - Kulturmiljö Halland

Geografisk plats: Enslöv socken, Halland

Grundmurar och lämningar från den äldre kyrkobyggnaden har påträffats vid ett flertal tillfällen, 1932-33, 1954, 1965 samt 1978.

1932–33:
Utanför nuvarande kyrkas östra gavel, påträffades två parallella gråstensmurar. Dessa låg vinkelrätt mot nuvarande kyrkans gavel och låg på ca 1,5 m avstånd från varandra. Utbredningen mot öst är ej avgränsad. Murarna tolkades vara rester av det äldre korets södra grundmur.
Delvis på och utanför den norra långhusmuren (några stenar från muren påträffades ej), fanns ett par flata stenhällar. Den västligaste av dessa påträffades 0,6 m under nuvarande golv. Hällarnas funktion är okänd.
Trägolvet från den äldre kyrkan påträffades ca 0,9 m under nuvarande golv.
Vid grävningen ska även en sländtrissa och två mynt ha påträffats. Exakt fyndplats är okänt.

1954:
Vid schaktningsarbete vid den nuvarande kyrkans korgavel påträffades absidmuren, 2,4 m lång och ca 0,3 m hög. Under absidmuren fanns en utbottning av stenar som var lagda i lera, till ett djup av 0,7–0,9 m under absidmurens botten. På ett djup av 1,1 m under dagens markyta fanns ett brandlager.
Rester av det äldre vapenhusets tegelgolv påträffades 0,35 m under markytan, precis söder om den nuvarande kyrkans sydvägg. Även vapenhusets östra och västra mur påträffades samt en 0,65 m bred stenläggning av kullersten kunde iakttas precis innanför vapenhusets östra mur.

1965:
Söder om och i anslutning till det äldre vapenhusets tegelgolv påträffades en 0,6 m bred stenläggning av flata gråstenar och tegel. Utmed stenläggningens södra sida, påträffades vapenhusets södra grundmur, 1,45 m tjock. Grundmuren var belägen 5 m söder om nuvarande kyrkas sydvägg, omkring 0,5 m under markytan.

1978:
Vid grävningsarbeten längs den nuvarande kyrkans södra och östra sidor, påträffades grundmurar till den äldre kyrkans vapenhus och absid. Vapenhusets mur var 1,5 m tjock. Den västra vapenhusmuren var skadad av fundamentet till den nuvarande sydportalens trappa.
Ett medeltida tegelgolv påträffades inne i vapenhuset. Golvet var brandskadat och låg i ett lager av sand. Under sandlagret fanns rester av lera, troligen rester av ett äldre lergolv. Den norra grundmuren för den medeltida absiden framträdde i sektionen vid grävning. Murens tjocklek var 1,2 m. Den södra murens läge var ej möjlig att påvisa på grund av störningar av senare ledningsgrävningar.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS